Krever de norske billetthaiene for millioner etter OL-kaos

I dag innledes svartebørsstriden i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdatert: Partene har inngått forlik og saken er hevet. I november 2015 ble det for lukkede dører holdt rettsmekling i Borgarting lagmannsrett mellom Global Collect og de to billettgründerne etter anke. Under meklingen oppnådde partene enighet.

(Dagbladet): Den nederlandske betalingsformidleren Global Collect Services har saksøkt de norske billettgründerne bak selskapet Euroteam. Slik Dagbladet tidligere har avslørt tjente selskapet enorme summer på høyst omdiskutert salg av billetter til VM, OL og andre store arrangementer utenfor Norge.

- Milliontap Global Collect hevder de to har påført betalingsformidleren et tap på 1,1 millioner euro (rundt ni millioner kroner), etter at Global Collect ble sittende med deler av regninga da Euroteam-billettsalg til London-OL i 2012 endte i kaos.

Oslo-politiet opplyste i 2012 at dette har bakgrunn i at kunder har krevd penger tilbake for billetter de hadde bestilt, men ikke fått, hvorpå det nederlandske betalingsselskapet deretter har krevd disse pengene fra Euroteam.

Global Collect hevder de kan dokumentere at tapet har kommet som følge av mottatte refusjonskrav fra kundene til Euroteam.

Selskapet hevder også at Euroteams billettsalg var ulovlig, og at Euroteam ikke opplyste det nederlandske selskapet om dette, og heller ikke informerte om omfanget av salget. Global Collect mener de heller ikke skal være erstatningspliktig overfor Euroteams kunder.

Blånekter

Begge de saksøkte avviser anklagene. De mener virksomheten deres for det første ikke var ulovlig, og at Global Collect hele tiden var klar over hvilken risiko som forelå, og betingelsene for samarbeidet med Euroteam.

I sitt sluttinnlegg hevder den ene saksøkte at Global Collect var klar over og innforstått med at Euroteam solgte uautoriserte billetter til både fotball-EM i og OL i Kina i 2008, fotball-VM i 2010 og OL i 2012.

Han mener at Global Collect aksepterte risikoen det medførte å selge billetter fra forskjellige jurisdiksjoner for å legitimere billettsalget.

- Global Collect har en forretningsmodell som innebærer at man påtar seg å håndtere transaksjoner med høy risiko så lenge marginene er gode nok, hevdes det i sluttinnlegget fra den ene saksøkte og hans advokat Sindre Reimers Rising i advokatfirmaet Elden.

- Ikke forbudt

Begge de to saksøkte anfører at den såkalte London Olympic Games and Paralympic Act av 2006 bare gjelder innenfor Storbritannia, og ikke regulerer salg av OL-billetter innenfor Norge eller fra Norge til andre land.

På samme måte er det ikke forbudt å selge billetter i Norge på annenhåndsmarkedet, så lenge de gjelder arrangementer i utlandet.

Dette er, slik gründeren anfører i sitt sluttinnlegg, lovverket som har gjort det mulig for Euroteam å drive stort, tross intens misnøye fra både FIFA og IOC.

Dagbladet har uten hell søkt de to for en eventuell tilleggskommentar.

Ikke hans ansvar

Den andre saksøkte mener hans beskjedne formelle rolle uansett ikke tilsier at han skal betale noen erstatning, og at Global Collect ikke kan bevise det motsatte.

- Det er ikke vi som er kjeltringene, sa han i et intervju med Dagbladet i 2011.

- Vi tilfredsstiller et marked som alltid vil være der for annenhåndsbilletter. Prisen styres av tilbud og etterspørsel, sa han.