SNØHØST: På flere fjelloverganger er det nå vinterføre. Her fra riksvei 7 ved Skulevika på Hardangervidda.
Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
SNØHØST: På flere fjelloverganger er det nå vinterføre. Her fra riksvei 7 ved Skulevika på Hardangervidda. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpixVis mer

Statens vegvesen til deg som skal på fjellet i høstferien:

Krever dekkskifte nå:
- Kan få katastrofale følger

Alle som skal på fjellet i høstferien må være skodd for snø og is. I noen fjellområder blir det vindfullt de nærmeste dagene.

Fristen for å skifte fra sommerdekk til vinterdekk er 1. november, men de som har planer om å kjøre i områder med snø og glatte veier i høstferien, anbefales på det sterkeste å skifte dekk nå.

- Folk må tenke trafikksikkerhet. De kan ikke ha med seg dobbelt med dekk når de skal på høstferie. Derfor må de skifte før de legger ut på turen. Overgangsperioden fra høst til vinter er farlig. Mange venter og tar sjansen på å kjøre med sommerdekk. Det kan få katastrofale følger, sier fagleder Øyvind Grotterød for utekontroll i Statens vegvesen i Østfold.

I utgangspunktet er det ikke lov å kjøre med piggdekk nå, men det gjøres unntak for dem som skal kjøre i områder der det kan være glatt på grunn av is og snø.

- Vi anbefaler folk å sjekke dekkene sine før de legger ut på tur mot fjellområdene eller andre steder hvor det kan være glatt. Kravene er at mønsterdybden skal være minst 3 millimeter for vanlige personbiler. Samtidig må alle sjekke lysene sine og vær- og kjøreforholdene der de skal kjøre, sier Øyvind Grotterød.

OVERRASKET: Denne familien ble overrasket over det plutselig snøfallet på Nesfjellet tirsdag. Foto : Roy Wahlstrøm
OVERRASKET: Denne familien ble overrasket over det plutselig snøfallet på Nesfjellet tirsdag. Foto : Roy Wahlstrøm Vis mer

Snø og vind

Han understreker samtidig at folk må skifte til sommerdekk igjen når de kommer tilbake til steder hvor det er kjøreforhold for sommerdekk.

Statens vegvesen melder at det er snø og vind på opp til 12 sekundmeter over Haukelifjell i dag. I morgen kan det bli enda mer vind. Fredag kan det bli mer snø.

På Hardangervidda er det minusgrader, lett snø og lett bris. I morgen blir det mer vind. Du vil møte tilsvarende vær og kjøreforhold over Vikafjellet, Hemsedalsfjellet, strekningen Hol-Aurland og over Tyin. Mot helga vil det bli mer snø og vind.

På Hafjell kan det falle noe snø i dag. I morgen kommer sola fram. Det samme været er meldt for Trysilfjellet.

I Nord-Norge er det stort sett greie kjøreforhold over fjellovergangene, men på Saltfjellet er det stedvis fare for glatte veier. Værvarselet er godt for trafikanter over Finnmarksvidda de kommende dagene. I Troms og Nordland er det varslet regn mot helga, med plussgrader i lufta.

I Trøndelag vil det også være plussgrader med delvis pent vær, men også noe nedbør mot helga.

Høstferien er delt

Høstferien for skolene blir tatt ut denne uka og neste uke. I denne uka er det skoleelever i Oslo, Akershus, Aust-Agder, Vest-Agder, Vestfold, Østfold, Buskerud, Finnmark og Oppland som har høstferie.

Neste uke er det skoleferie i Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Telemark, Trøndelag, Hedmark, Nordland og Troms.

I Finnmark, Nordland og Troms har de bare fri to til fire dager i forbindelse med en helg.