Statens vegvesen til deg som skal på fjellet i høstferien:

Krever dekkskifte nå:
- Kan få katastrofale følger

Alle som skal på fjellet i høstferien må være skodd for snø og is. I noen fjellområder blir det vindfullt de nærmeste dagene.

SNØHØST: På flere fjelloverganger er det nå vinterføre. Her fra riksvei 7 ved Skulevika på Hardangervidda.
Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix
SNØHØST: På flere fjelloverganger er det nå vinterføre. Her fra riksvei 7 ved Skulevika på Hardangervidda. Foto: Statens vegvesen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for å skifte fra sommerdekk til vinterdekk er 1. november, men de som har planer om å kjøre i områder med snø og glatte veier i høstferien, anbefales på det sterkeste å skifte dekk nå.

- Folk må tenke trafikksikkerhet. De kan ikke ha med seg dobbelt med dekk når de skal på høstferie. Derfor må de skifte før de legger ut på turen. Overgangsperioden fra høst til vinter er farlig. Mange venter og tar sjansen på å kjøre med sommerdekk. Det kan få katastrofale følger, sier fagleder Øyvind Grotterød for utekontroll i Statens vegvesen i Østfold.

I utgangspunktet er det ikke lov å kjøre med piggdekk nå, men det gjøres unntak for dem som skal kjøre i områder der det kan være glatt på grunn av is og snø.

- Vi anbefaler folk å sjekke dekkene sine før de legger ut på tur mot fjellområdene eller andre steder hvor det kan være glatt. Kravene er at mønsterdybden skal være minst 3 millimeter for vanlige personbiler. Samtidig må alle sjekke lysene sine og vær- og kjøreforholdene der de skal kjøre, sier Øyvind Grotterød.

Snø og vind

Han understreker samtidig at folk må skifte til sommerdekk igjen når de kommer tilbake til steder hvor det er kjøreforhold for sommerdekk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.