Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever den strengeste voldtektsdommen noensinne for Julio Kopseng

Bør få 21 års forvaring med 10 års minstetid, mener aktor.

KJENT SKYLDIG: Julio Kopseng (38) er funnet skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KJENT SKYLDIG: Julio Kopseng (38) er funnet skyldig i å ha forgrepet seg seksuelt på 17 kvinner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Julio Kopseng (38) må få lovens strengeste straff - 21 års forvaring med 10 års minstetid. Det legger aktor Guro Hansson Bull ned påstand om i Borgarting lagmannsrett.

Det er den strengeste påstanden noensinne i en voldtektssak.

- Vi går i taket når det gjelder strafferammen. Da tenker jeg på antall overgrep, grovheten i overgrepene, antallet fornærmede, hans faste forbryterske forsett, hans nedlatende kvinnesyn, at han ikke viser empati og gjør alt for å oppnå det han vil, sier statsadvokaten.

- Dette er som jeg forventet, og i tråd med hva mine klienter forventer, sett i lys av samfunnet må beskyttes mot ham, sier bistandsadvokat Trine Rjukan, som representerer ti av de fornærmede, til Dagbladet.

Rjukan har tidligere uttalt at hun forventer lovens maksstraff for Kopseng.

Mulig livstid Forvaring idømmes bare de aller farligste forbryterne, for å beskytte samfunnet fra dem. Fordi en slik straff kan forlenges så lenge retten kommer til at den domfelte kan begå ny kriminalitet, kan 38-åringen i teorien bli sittende i fengsel livet ut.

- Helt topp. Samfunnet må beskyttes mot ham, sier en av de fornærmede, en 36-årig småbarnsmor som ble voldtatt av Kopseng i 2013, til Dagbladet.

Bull støtter seg på de rettspsykiatrisk sakkyndiges konklusjon om at Kopseng har små sjanser til å forbedre seg i fengsel under behandling, og at det er stor sjanse for at han forgriper seg på ny.

- Med hans trekk av dyssosial personlighetsforstyrrelse og psykopati er han lite tilgjengelig for behandling, sier statsadvokaten.

Hun understreker at spesialpsykolog Arne Mathisen Guldvog i går uttalte at selv om Kopseng skulle komme ut av fengsel i slutten av 50-åra, vil seksualdriften hans være like sterk som nå.

31 av 32 punkter Kopseng er funnet skyldig i å ha forgrepet seg på 17 kvinner i tidsrommet 2001-2013. Juryen fant ham tirsdag skyldig på 31 av 32 punkter; han blir dermed dømt for å ha voldtatt 16 kvinner, for å ha forsøkt å voldta én, samt for grov mishandling av sin tidligere samboer.

Bull legger vekt på at danseren og entertaineren over en lang periode har forgrepet seg på et stort antall ofre, mange av dem i en sårbar situasjon.

- Kopseng har opptrådt beregnende og kynisk ved å opparbeide seg ofrenes tillit, slik at de har havnet i sårbare situasjoner. Så har han voldtatt dem, eller han har dopet dem for å få det som han ville, sier statsadvokaten.

Manipulasjon Hun peker også på at Oslo-mannen har manipulert ofrene etter voldtekten.

FORNØYD: En 36-årig småbarnsmor som ble voldtatt av Kospeng i 2013, sier hun er fornøyd med aktoratets påstand. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
FORNØYD: En 36-årig småbarnsmor som ble voldtatt av Kospeng i 2013, sier hun er fornøyd med aktoratets påstand. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer

- Han har forvirret dem ved å si at de likte det, eller han har latt som ingenting. Han har skapt skyldfølelse, satt dem i en vanskelig situasjon som gjorde det vanskeligere å anmelde overgrepet.

Bull legger også vekt på at flere av kvinnene har alvorlige seinvirkninger, som posttraumatisk stresslidelse. Det gjelder ikke minst Kopsengs tidligere samboer, som ble påført store fysiske og psykiske skader i løpet av de åtte månedene hun bodde hos ham. Hun legger også til grunn at hun ble voldtatt 60 ganger i måneden, til sammen over 400 ganger.

Ikke i retten Danseren ble i tingretten i fjor dømt til hhv. 15 og 12 års forvaring, for ni og sju overgrep. Begge disse dommene er anket, og ankesakene kjøres som én i lagmannsretten.

Kopseng har fulgt saken nøye fra sin plass mellom forsvarerne sine gjennom snart tre måneder med hovedforhandling, men er ikke til stede i retten under prosedyrene i dag.

Etter aktoratet skal forsvaret og bistandsadvokatene prosedere for de tre fagdommerne, som bistås av tre jurymedlemmer. Dommerne og jurymedlemmene kommer tilbake med en straffeutmåling om noen dager.

Nekter skyld 38-åringen har hele tida nektet straffskyld og mener han er utsatt for et komplott fra de fornærmede kvinnene. Det ble han ikke hørt på av juryen, som brukte fem timer på å finne ham skyldig i å ha forgrepet seg på dem alle.

De rettspsykiatrisk sakkyndige, psykiater Rita Lyngved og spesialpsykolog Arne Mathisen Guldvog, uttalte seg på ny i retten i går, etter at kjennelsen nå foreligger. De kommer igjen til at Kopseng scorer høyt på dyssosial personlighetsforstyrrelse, kjennetegnet bl.a. ved mangel på skyld- og medfølelse, og at han har klare psykopatiske trekk.

Kopseng soner for tida en rettskraftig dom han i 2013 fikk for to voldtekter, og har i tillegg sittet varetektsfengslet - til sammen ca. 1000 dager. Disse kommer til fradrag i aktors påstand.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart