Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever digert kutt i lønna til politikerne på Stortinget: - En ren provokasjon

Audun Lysbakken synes politikerne på Løvebakken skal prøve samme lønnsvekst som landets pensjonister.

6000, ikke 25 000: Audun Lysbakken synes politikerne på Stortinget skal få samme lønnsvekst som landets pensjonister fikk av Stortinget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
6000, ikke 25 000: Audun Lysbakken synes politikerne på Stortinget skal få samme lønnsvekst som landets pensjonister fikk av Stortinget. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Audun Lysbakken vil kutte i lønna til politikerne på Stortinget, og han vil kutte .

- Jeg synes ikke at politikerne kan bevilge seg selv mer i lønnsvekst enn det vi gir landets pensjonister, sier SV-lederen til Dagbladet.

Alderspensjon ble fra 2011 regulert lavere enn tidligere. Mange år, som de siste fire, betyr det at pensjonistene mister kjøpekraft sammenliknet med resten av samfunnet.

Samtidig skal politikerne på Stortinget før sommeren bevilge seg selv et lønnshopp som antagelig er verdt minst 25 000 kroner. En stortingsrepresentant tjener i dag over 900 000 kroner i året.

- Det synes jeg er en ren provokasjon til landets eldre. Jeg synes ikke vi politikere kan unne oss noe høyere lønnsvekst enn vi gir til pensjonistene. Derfor kommer SV til å foreslå nettopp dette: At politikerne får akkurat samme lønnsvekst som en gjennomsnittlig pensjonist, sier han.

Dobbeltmoral

Lysbakken krevde nylig å få årets trygdeoppgjør behandlet i Stortinget slik at han kunne kompensere pensjonistene som stadig taper kjøpekraft.

Det sa Stortinget nei til.

- Og da kan ikke det samme Stortinget, kort tid etter, bevilge seg selv en fet lønnsvekst. Hvis pensjonistene skal få tapt kjøpekraft, så får det samme gjelde oss folkevalgte. Det ville vært en ren provokasjon for landets eldre om vi nå skulle bevilge oss selv langt høyere lønnsvekst enn vi unner dem, sier Lysbakken.

6297

En gjennomsnittlig alderspensjon fra Folketrygden var på 233 740 kroner kroner per april 2018. Prosenttillegget i trygdeoppgjøret i år var 2,69 prosent. Det utgjør 6297 kroner i året for en person med gjennomsnittlig alderspensjon fra Folketrygden.

Det er altså dette tillegget - 6297 kroner - Lysbakken vil at politikerne på Stortinget skal få i år. Og ikke ei kroner mer.

- Hvis vi reguleres med det samme kronebeløpet som en pensjonist, så vil det si litt over 6000 kroner. Dette kommer vi til å legge fram for Stortinget for votering, sier han.

- Sunn fornuft

2018 var fjerde året på rad hvor mange norske pensjonister tapte kjøpekraft. Lysbakken har tidligere reagert på at dette skjer mens «eldrepartiet» Frp sitter i regjering og bevilger store skatteletter.

- Hvis vi mener alvor med at vi ikke vil ha økende ulikheter her til lands, så må det gjelde oss på Stortinget også, sier han.

- Det lukter litt venstrepopulisme her, Lysbakken?

- Dette er bare sunn fornuft. Stortinget har god tradisjon for å unne seg selv en solid lønnsvekst, og jeg frykter at flertallet på Stortinget var innstilt på å opprettholde den tradisjonen i år.

- Tror du flertallet faktisk vil stemme for å gi seg mindre lønn?

- Jeg forventer at de kan fortelle hvorfor politikere fortjener mer lønnsvekst enn pensjonistene. Hvis ikke de kan det, så forventer jeg å få flertall, ja.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!