Krever død over bitende hunder

De har sett sine sønner maltraktert og drept. I dag møter Roger Åsheim, Tormod Tørstad og Kjell Rønningsbakk justisministeren med krav om avliving av hunder som biter, og fengsel for eierne. Hundeorganisasjonene sier nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fireåringen Martin Rønningsbakk var på søndagstur i parken i mai 1999, da han ble skamfert av to schæfere. Øret ble nesten revet av, han har store arr uten hårvekst på hodet, og han har hatt store traumer. Martin var heldig: Han overlevde.

- Da Johannes Åsheim ble drept i januar i år, gjenopplevde jeg alt det jeg trodde jeg var ferdig med, sier pappa Kjell Rønningsbakk (47) til Dagbladet. Han dro hundene bort fra sønnen sin - det rakk verken Roger Åsheim eller Tormod Tørstad (begge 37). Johannes Åsheim (7) og Tord Tørstad Korban (6) døde av hundebitt henholdsvis 31. januar i år og 11. desember 1994.

I dag tropper fedrene opp hos justisminister Odd Einar Dørum. Med seg har de en felles høringsuttalelse til ny hundelov som får hundeorganisasjonene til å se rødt.

Skade = avliving

Pappatrioen mener lovforslaget ikke går langt nok, og krever disse skjerpelsene:

Alle hunder som biter så kraftig at offeret må til lege, skal uten unntak avlives.

Dersom skaden også fører til sykemelding eller fravær, bør hundeeier straffes med bøter eller fengsel.

Leger plikter å politimelde hundebitt.

Gjentatt skremmende atferd bør gi avlivingsmulighet.

- Også erstatningene bør svi, mener Kjell Rønningsbakk. Han er tilkjent 17400 kroner i erstatning fra hundeeier - som først tilbød seg å betale klesrens og drosje til sykehuset. Tormod Tørstad måtte til riksadvokaten for å få hundeeieren bøtelagt.

Hunde- og jegerorganisasjonene mener at lovforslaget krenker eiendomsretten og hunden som familiemedlem, og sier i en fellesuttalelse nei til generell avliving.

- Det er hundeeieren og ikke hunden som skal straffes, mener hundefolket.

FORBANNET: - Hundeeieren i Vest-Torpa varsler erstatningskrav på titusener for hundene. Vi fikk tilbud om klesrens og togbillett til begravelsen, sier Tormod Tørstad og Kjell Rønningsbakk.