Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever dødsstraff for Öcalan

IMRALI: Aktoratet i saken mot kurderlederen Abdullah Öcalan krevde i dag at kurderlederen må bli dømt til døden og hengt for terrorisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Umiddelbart etter at aktoratet hadde avsluttet sin prosedyre, ble den videre behandling av saken utsatt.

Domstolen tar nå pause til 23. juni, for å gi Öcalans forsvarere tid til å forberede sin prosedyre. Öcalan, som har vært leder for den militante kurdiske organisasjonen PKK, er tiltalt for høyforræderi, og saken mot ham føres under strenge sikkerhetstiltak på fengselsøya Imrali i Marmarahavet utenfor Istanbul.

Öcalan har tidligere sagt at han vil be om at hans liv blir spart, for at han skal kunne utnytte sin enestående posisjon til å få slutt på den 15 år gamle krigen mellom PKK og tyrkiske myndigheter.

Han mener at han kan få til en fredsløsning i løpet av tre måneder.

Slipper galgen?

Politiske og juridiske observatører tror at domstolen vil komme med sin kjennelse i saken kort tid etter forsvarernes prosedyre i rettsmøtet 23. juni. Dersom det blir avsagt dødsdom, betyr det ikke nødvendigvis at Öcalan vil bli hengt, ettersom Tyrkia ikke har gjennomført noen henrettelse siden 1984.

I en erklæring som ble sendt til tyrkiske medier mandag, advarte PKKs ledelse mot en dødsdom i Öcalan-saken, og truet med en ny voldsbølge dersom han blir henrettet.

- Dersom den tyrkiske stat er så gal at den dreper vår leder, begår den samtidig selvmord, het det i denne erklæringen.

Dødstall

Aktoratet har hevdet at Öcalan er hovedansvarlig for at mer enn 29.000 kurdiske opprørere, tyrkiske regjeringssoldater og uskyldige sivile har mistet livet under PKKs kamp for en egen kurdisk stat i de sørvestlige deler av dagens Tyrkia. Denne kampen har pågått siden 1984.

Tyrkiske myndigheter har i foraktelige vendinger avvist Öcalans tilbud om å få til en rask og fredelig løsning på kurderkonflikten.

De har i stedet gjentatt at regjeringen i Ankara er fast bestemt på å «utslette» PKK med militære midler.

(NTB-Reuters-AFP)