Krever dødsstraff for Saddam

-Vel utført jobb, svarte eks-presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Saddam Hussein må dømmes til døden, krever aktoratet i rettssaken mot Iraks tidligere president. Samme straffepåstand kom i dag mot to av Saddams medtiltalte, melder nyhetsbyrået AP.

Saddam og sju av hans nærmeste hjelpere er tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten etter at 148 mennesker ble henrettet i byen Dujail i 1982. Påtalemyndigheten mener massakren var en hevnaksjon mot sjiamuslimene i Dujail etter at det ble åpnet ild mot Saddam og hans følge i samme by.

De to andre som aktor Jaafa al-Moussawi krever dødsstraff for, er Saddams halvbror Barzan Ibrahim al-Tikritit og tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan. Halvbroren var sjef  for Saddams etterretning.

- De spredte korrupsjon på jorda og viste ingen nåde verken for gamle, kvinenr eller barn. Selv ikke trærne kunne være trygge for deres undertrykkelse, sa aktor.

-Vel utført

Saddam var kledd i mørk dress. Han satt rolig og noterte periodevis under aktors avslutningsforedrag.

- Vel utført jobb, mumlet eks-presidenten sarkastisk da påstanden om dødsstraff var kommet.

Aktor ba retten om å frikjenne en av de tiltalte, Mohammeed Azawi Ali, som var en av lederne i Baath-partiet.

 PÅSTAND OM DØDSSTRAFF:  Iraks tidligere president Saddam Hussein følger avslutningsprosedyren til aktor Jaafar al-Moussawi i Bagdad i dag. Foto: Scanpix/EPA.
PÅSTAND OM DØDSSTRAFF: Iraks tidligere president Saddam Hussein følger avslutningsprosedyren til aktor Jaafar al-Moussawi i Bagdad i dag. Foto: Scanpix/EPA. Vis mer

Tre av de tiltalte bør få mildere straff fordi de bare utførte ordre fra høyere hold, presiderte aktor. De tre er Abdullah Kazim Ruwayyid, hans sønn Mizhar Rowayyid og Ali Dayih.

For sjuende og sistemann kom ikke aktor med noen straffepåstand. Awad al-Bandar var leder for revolusjonsdomstolen, som dømte de 148 sjiamuslimene til døden.

Siste runde starter 10. juli

Saddams forsvarerne har hele veien hevdet at henrettelsene i Dujail var nødvendige for å trygge presidentens liv. Aktoratet har hevdet at det var maks 15 skudd som ble løsnet mot Saddams følge uten at noen ble alvorlig skadd, og at hevnaksjonen ikke på nioen måte står i forhold.

Den åtte måneder lange rettssaken går nå inn i sluttfasen. Etter dagens påstand fra aktoratet, blir det pause fram til 10. juli. Da kommer forsvarerne med sine sluttinnlegg.