Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever dødsstraff for seks

USA tiltaler Guantanamo-fanger for terrorangrepene 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det amerikanske forsvarsdepartementet tiltaler seks fanger i fangeleiren Guantanamo Bay for drap og krigsforbrytelser i forbindelse med terrorangrepene i New York og Washington DC 11. september 2001.

Forsvarsdepartementet gjør det klart at de vil kreve dødsstraff for fangene.

Blant de seks er Khalid Sheik Mohammed, mannen som angivelig skal ha klekket ut terrorplanene for angrepet 11. september.

- De tiltalte la en langsiktig og sofistikert plan på vegne av al-Qaida for å angripe USA, sier brigader Thomas W. Hartmann til nyhetsbyrået AP.

Han er juridisk rådgiver for det amerikanske militære påtalemyndigheten, som ønsker å fremme saken for den militære domstolen.

Torturoffer

Det er imidlertid usikkert hvorvidt forrige ukes avsløring om bruk av vanntortur på Guantanamo vil få innvirkning på saken.

Khalid Sheik Mohammed er nemlig en av i alt tre Guantanamo-fanger CIA forrige uke innrømmet å ha utsatt for såkalt «waterboarding» - simulert drukning.

STORFISK: Blant de seks tiltalte er Khalid Sheik Mohammed - den angivelige mesterhjernen bak al-Qaidas terrorplanlegging og nummer tre i hiarkiet til Osama bin Laden. Foto: Scanpix
STORFISK: Blant de seks tiltalte er Khalid Sheik Mohammed - den angivelige mesterhjernen bak al-Qaidas terrorplanlegging og nummer tre i hiarkiet til Osama bin Laden. Foto: Scanpix Vis mer

- Det blir opp til dommeren å avgjøre hvilke bevis som tillates fremlagt i saken, kommenterer Hartmann på spørsmål om vanntorturen vil skape problemer for aktoratets bevisførsel.

Innrømmer 31 terrorplaner

Den angivelige mesterhjernen bak terrorangrepene ble pågrepet av sikkerhetsstyrker i den pakistanske byen Rawalpindi i mars 2003 og overgitt til amerikanerne.

Kort tid etter skal han i avhør ha begynt å avsløre detaljer rundt terrorangrepet hvor i underkant av 3000 mennesker mistet livet.

Senere skal han ha innrømmet å ha planlagt 31 terrorangrep i perioden 1993 til pågripelsen i 2003. Utenom angrepene 11. september 2001 omhandler dette blant annet terrorbombene i Bali i 2002 der over 200 mennesker ble drept og bombeangrepet mot World Trade Center 28. februar 1993, som kostet fire mennesker livet.

Kjente navn

De fem andre som nå tiltales er Mohammed al-Qahtani, som går under navnet «den 20. flykapreren» fordi han angivelig skulle være med på angrepene 11. september, men ble hindret innreise til USA fordi myndighetene fryktet han ville søke om oppholdstillatelse.

Ramzi Binalshibh, mannen som angivelig skal ha vært bindeleddet mellom kaprerne og ledelsen i al-Qaida.

image: Krever dødsstraff for seks

Ali Abd al-Aziz Ali, angivelig nevø til mesterhjernen Khalid Sheik Mohammed og hans nestkommanderende for terrorangrepene 11. september.

Mustafa Ahmad al-Hawsawi som skal ha vært Ali Abd al-Aziz Alis assistent.

Waleed bin Attash som angivelig skal ha trent flere av flykaprerne samt planlagt terrorangrepet mot den amerikanske krigsskipet USS Cole i 2000, der 17 ble drept.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media