Skeptisk: Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt ber etteretningsjef Kjell Grandhagen legge fram dokumentasjon på de 33 millioner dataene i NSAs systemer som er merket med "Norway" fra årskiftet 2012/2013 ikke er overvåking av nordmenn.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Skeptisk: Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt ber etteretningsjef Kjell Grandhagen legge fram dokumentasjon på de 33 millioner dataene i NSAs systemer som er merket med "Norway" fra årskiftet 2012/2013 ikke er overvåking av nordmenn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer

Krever dokumentasjon fra E-tjenesten

Rødt ber Grandhagen dokumentere at norske telefoner ikke er overvåket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet gikk tirsdag ut med dokumentasjon som tydet på at den amerikanske etterretningstjenesten NSA i stor skala overvåket norske telefoner. I følge en utskrift fra NSAs overvåkingsdatabase «Boundless Informant» ble det i løpet av 30 dager rundt årskiftet 2012/2013 registrert over 33 millioner telefonsignaler merket med "Norway". Formålet med "Boundless Informant" er å gi et helhetsbilde av all signaletterretning NSA har om et hvilket som helst område i verden.

På en pressekonferanse samme dag gikk generalløytnant Kjell Grandhagen i E-tjenesten ut og avviste at tallene viser overvåking i Norge.

- Dagbladet trykker idag flere artikler om at NSA skal ha samlet inn trafikkdata om 33 millioner samtaler i Norge. Dette er ikke korrekt. Det Dagbladet omtaler dreier seg ikke om innsamling i Norge, men i stedet det norske militæret sin egen innsamling av informasjon til støtte for norske operasjoner i konfliktområder utenlands. Samt innhenting av informasjon i kampen mot terrorisme utenlands. Dette er informasjon som etterretningstjenesten deler med utenlandske samarbeidspartnere, herunder NSA, sa Grandhagen tirsdag.

Grandhagen forklarte at tallene Dagbladet presenterte er nøyaktig de samme dataene som norsk etterretning har oversendt NSA som et ledd av en avtale om utveksling av informasjon.

Bløff Uttalelsene fra Grandhagen beroliger ikke Rødts leder Bjørnar Moxnes. Nå har han skrevet brev til E-tjenesten der han ber hysj-sjefen om å legge fram dokumentasjon på at NSAs plansjer viser etterretning utført av E-tjenesten i utlandet og ikke overvåking av nordmenn.

- De interne dokumentene fra NSA viser at vi ikke kan stole på e-tjenesten før de legger fram håndfaste bevis. Hvis Kjell Grandhagen ikke kan dokumentere dette, tror jeg han bløffer, sier Moxnes.

Må fryse Heller ikke journalist Glenn Greenwald som har stått bak avsløringer basert på dokumenter fra Edward Snowden i blant annet The Guardian, Le Monde og Washington Post har særlig tro på Grandhagens forklaring om NSA-dokumentene. I en kommentar i Dagbladet skriver han at NSAs egen interne dokumentasjon er mer troverdig.

Moxnes ber regjeringen stanse samarbeidet med amerikansk etterretning.

- Så lenge det er tvil om hva som egentlig har skjedd i denne saken, er det uholdbart at Norge fortsetter å utveksle informasjon med NSA. Regjeringen må fryse samarbeidet med amerikansk etterretning fram til vi har fått en garanti om at USA ikke driver ulovlig overvåking av norske borgere.