Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever dyrere medisin

Prisen på de mest brukte reseptbelagte medisiner settes nå ned - mot legemiddelindustriens vilje. De hevder at legemiddelprisene i Norge allerede er for lave.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om at Nycomed Pharma i forrige uke stoppet salget til grossist av den blodfortynnende medisinen Marevan. Dette var i protest mot det nye prisdiktatet fra Statens legemiddelkontroll.

- Vi mener det nye prisberegningssystemet til Statens legemiddelkontroll (SLK) har innført, er urimelig. Norske grossistpriser på medisin er allerede blant de laveste i Europa, sier informasjonssjef Ellen Fjeldstad i Legemiddelindustriforeningen til Dagbladet.

Pasienter og helsepersonell har betegnet Nycomeds salgsstopp som kynisk og uforsvarlig.

Fjeldstad mener heller den er et varsel om at myndighetene har gått for langt i å presse prisene, og at de bør vurdere saken på nytt. Hun legger til at legemiddelfirmaene ikke vil sette pasienters liv og helse i fare, og at Marevan igjen er på markedet.

20 pst. ned

Ifølge fungerende direktør i SLK, Hans Halse, er de nye apotek-innkjøpsprisene på for eksempel Marevan et gjennomsnitt av hva medikamentet koster i Danmark og Sverige. Det har ført til at utsalgsprisen på norske apotek nå er ca. 20 prosent lavere enn den var i første halvår.

Nycomed framholder at Marevan fra før var et billig produkt som har vært lenge på markedet, og at det derfor virker urimelig å tvinge det lenger ned i pris. Firmaet hevder dette vil gå utover den informasjonen og opplæringen de til nå har bistått helsepersonell med. Marevan er en livsviktig medisin, men som også kan gi farlige bivirkninger dersom doseringen ikke er riktig.

Bitter strid

Det har siden i vår vært en bitter strid mellom legemiddelindustrien og SLK om de nye prisene.

- Norske myndigheter sender et signal om at landet ikke er villig til å bære de kostnader som er forbundet med farmasøytisk, industriell virksomhet: Medisinsk forskning og utvikling, bidrag til utdanning av helsepersonell og opprettholdelse av et bredt legemiddelsortiment der ikke alle produkter og pakninger er lønnsomme, sier direktør Helge Lund i Legemiddelindustriforeningen i siste nummer av Legemidler og Samfunn.

Han minner om at legemiddelfirmaene er en av de største investorene i medisinsk forskning i Norge.

aud.dalsegg@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media