MØTER MINISTEREN I KVELD: Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland (t.v), Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes og Os-ordfører Terje Søviknes krever at forsyningssituasjonen i Bergen vurderes i en egen utredning, dersom situasjonen er så alvorlig som regjeringen skal ha det til. Foto: Erlend Aas / Scanpix
MØTER MINISTEREN I KVELD: Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland (t.v), Ulvik-ordfører Mona Haugland Hellesnes og Os-ordfører Terje Søviknes krever at forsyningssituasjonen i Bergen vurderes i en egen utredning, dersom situasjonen er så alvorlig som regjeringen skal ha det til. Foto: Erlend Aas / ScanpixVis mer

Krever egen Bergen-utredning

Hardangerordførerne drar Stoltenberg og Riis-Johansens argumentasjon ut i ytterste konsekvens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Hardangerrådet er kalt inn til møte med olje- og energiminister Terje Riis-Johansen på Gardermoen i kveld. I formiddag har hardangerordførerne holdt møte og kommet fram til et felles diskusjonsgrunnlag om mastene. Her heter det blant annet at det bør lages en egen utredning om strømsituasjonen i Bergen.

- Hvis situasjonen er så kritisk for Bergen som det er blitt hevdet i denne saken, må den vurderes på helt eget grunnlag i en egen utredning. Denne linja vil uansett ikke være på plass i løpet av de første vintrene, sier Ulvik-ordfører Mona Hellesnes.

Går til oljen
I debatten rundt de såkalte monstermastene er det kommet fram at det i stor grad er oljeindustrien som skal ha strømmen som hardangermastene vil transportere. Rundt en fjerdedel av strømmen i Bergensområdet går i dag til å elektrifisere produksjonen ved oljefeltet Troll A og Kollsnesanlegget. I nærmeste framtid vil strømbehovet til oljeindustrien øke. Ifølge TV 2 vil strømbehovet til oljeindustrien tilsvare omtrent samme behov som de rundt 80 000 innbyggerne som regjeringen har hevdet står i fare for å bli strømløse og som har vært brukt som hovedargument i saken.

Krever stans
Ordførerne står fortsatt på sitt. Primært ønsker de at det fortsatt blir jobba med vurdering av kabel for hele traseen, også Kvam-Samnanger, og at alt arbeid stopper opp inntil sjøkabelutredningen foreligger.

Hva som konkret står på agendaen for møtet i kveld, kjenner ikke ordførerne til. Olje- og energidepartementet sier i en pressemelding på sin hjemmeside at de skal diskutere den videre prosessen med gjennomgangen av sjøkabelalternativet til kraftlinja Sima-Samnanger, og at statsråden ønsker å høre ordførernes innspill direkte og videre føre dialogen fra forrige uke.