Krever ekstern evaluering

Audun Lysbakken vil ha uavhengig gransking av regjeringen og de hemmelige tjenestenes håndtering av terrortrusselen i juli.

Vil granske: 
Audun Lysbakken vil at uavhengige granskere skal vurdere regjeringens og hysj-tjenestens håndtering av sommerens terrortrussel. Her er han på veg inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen der han ble orientert av justisminister Anders Anundsen (Frp) og lederne for PST og E-tjenesten.
Vil granske: Audun Lysbakken vil at uavhengige granskere skal vurdere regjeringens og hysj-tjenestens håndtering av sommerens terrortrussel. Her er han på veg inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen der han ble orientert av justisminister Anders Anundsen (Frp) og lederne for PST og E-tjenesten.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld ble Audun Lysbakken (SV) sammen med den utvidede utenrikskomiteen orientert om grunnlaget for regjeringens, PSTs og E-tjenestens håndtering av terrortrusselen mot Norge i juli. Lysbakken synes fortsatt ikke han vet nok om hva som truet Norge til at han kan mene noe om hvordan regjeringen taklet situasjonen.

- Det er vanskelig for Stortinget å føre kontroll i en slik sak, og det er ikke riktig at det bare er regjeringen som skal evaluere seg selv, sier han.

Innsyn Derfor vil han at et uavhengig organ, gjerne med innslag av Stortingets granskingsutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget), skal vurdere hvordan trusselsituasjonen ble håndtert.

- Dette kan være i regi av EOS, men dette har jo sider som går langt ut over det som er EOS-utvalgets område. Hvordan håndterte de for eksempel beredskapen? Hvem som gjør det er ikke så viktig for oss, men i fraværet av at Stortinget kan oppfylle sin kontrolloppgave bør det være en ekstern instans som gis innsyn og som kan vurdere om dette var nødvendig, og om alt ble gjennomført på best mulig måte. Dette er viktig for læringen, sier Lysbakken.

Hemmelighold Kveldens redegjørelse ble han ikke så mye klokere av. Justisminister Anders Anundsen og PST-sjef Benedicte Bjørnland gikk ikke inn på det konkrete grunnlaget for trusselvurderingen.

- Det er veldig begrenset hva slags informasjon de kan gi i et åpent møte. Det forstår jeg godt. Det er derfor vi foreslår et slikt utvalg, sier han.

De siste julidagene ble det blant annet utstasjonert bevæpnet politi på grenseoverganger og ved sentrale knutepunkter.

- Vi må ta på alvor hva slags situasjon dette var for Norge. Det har hatt store kostnader menneskelig for mange har uroet seg og det kommer også til å komme en solid ekstraregning på bordet til Stortinget. Da er det viktig at vi har en grundig prosess der vi tar stilling til om dette var nødvendig og om det ble gjennomført godt nok da de først satte i igang.

Sables ned Det er lite trolig at Lysbakken får flertall for sitt forslag om ekstern gransking. Arbeiderpartiet mener justisdepartementet selv kan ta seg av evalueringen.

- Vi ser behovet for en helhetlig gjennomgang, men mener set er noe justisdepartementet er i stand til å ta seg av selv, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Hun sier hun ikke har grunnlag for å si at det har foregått noe kritikkverdig.

- Som samfunn må vi klare å stole på at vi selv kan evaluere og ta lærdom av hva som kan gjøres bedre, sier hun.

Forklarte seg: 
PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland på veg inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen for å diskutere sommerens terroralarm.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Forklarte seg: PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland på veg inn til møtet i den utvidede utenrikskomiteen for å diskutere sommerens terroralarm. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer