Krever eldrevern!

Tilsynslege Fridtjof Andersen er rystet over de knappe ressursene på norske sykehjem. Han mener at vi bør få et eldrevern på lik linje med barnevernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersen er tilsynslege og allmennpraktiker i Oslo og Asker.

- Når man blir gammel og veldig svekket, får man behov på lik linje med et lite barn. Vi må mates, bruke bleier og finne balansen for å gå. Når vi er små, har vi en mor som hjelper oss, og omsorgen er grenseløs. Men når vi blir eldre og er i den andre enden av livet, finnes det plutselig ikke ressurser til å gi den samme omsorgen.

- Underprioritert

Dette sa Andersen på en åpent seminar med Ap's stortingsgruppe sist onsdag. Tema var innholdet og kvaliteten i eldreomsorgen.

Andersens budskap var klart: Norge må sørge for at de eldre får forsvarlig pleie uten hele tida å være avhengig av budsjettet. Sånn som situasjonen ser ut i dag, blir de eldre underprioritert og blir ikke behandlet på en verdig måte.

Nye løsninger

Generelt sett synes Andersen at eldreomsorgen fungerer greit. Men ikke for de aller sykeste - disse trenger mye mer hjelp. For å bedre situasjonen foreslår han at vi bør få et eldrevern.

- Dette kan bli en instans der pårørende og også ansatte innen helsevesenet kan melde fra om ekstreme forhold. På denne måten kan vi få et helt nytt sikkerhetsnett for de eldre, sier tilsynslegen.

Han understreker at det er behov for en sted der folk kan henvende seg anonymt om bekymringer de har rundt alvorlig svikt i eldreomsorgen.

- Ikke kontrollorgan

- Et eldrevernsystem kan for eksempel pålegge kommunene å stille med ekstra ressurser slik at de eldre får den omsorgen de skal ha, sier Andersen.

Han stresser at formålet ikke er å innføre et nytt kontrollorgan, men en instans som disponerer ressurser der og da inntil varige løsninger etableres.

Nestleder i Stortingets sosialkomité, Bjarne Håkon Hanssen, sier til Dagbladet at han personlig, uten å a drøftet det med Ap, synes Andersens forslag om et eldrevern er fornuftig.

- Egen telefonlinje - Det er mye klokt i et slikt forslag, men det må ikke bli et kontrollapparat da dette er helsetilsynets oppgave, sier stortingspolitikeren. Derimot ser han hvordan det kan fungere som et støtteapparat gjennom å opprette en egen telefon eller adresse hvor pårørende kan henvende seg.

- Tror du det kan komme et eldrevern i framtida?

- Ja, det tror jeg.

PÅ SYKEHJEMMET:</B> Else Marie Evensen blir undersøkt av dr. Fridtjof Andersen. Hun har vært på sykehjem i snart tre år og har fortsatt sterke meninger: - Jeg tror mange eldre kan trenge et eldrevern selv om det ikke ville vært nødvendig for oss her på huset, sier hun.