Krever en anstendig lønn, vil ha 100 000 mer

Lærer Tore Ludt ved Bjølsen skole i Oslo er en av dem som streiker i dag. Han er frustrert over lønna si, som etter 24 år i skolen er kommet opp i 280 000 kroner. Det er minst ett hundre tusen kroner mindre enn yrkesgrupper han kan sammenlikne seg med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld sluttet regjeringspartiene KrF, Sp og V seg til Arbeiderpartiets komitémerknad om at «lønningene i skolen skal være konkurransedyktige i forhold til andre yrker det er naturlig å sammenligne læreryrket med».

Dermed er det flertall på Stortinget for at regjeringen ikke kan instrueres til å gi lærerne høyere lønn. Likevel ligger det en betydelig innrømmelse i at lønnsnivået er for lavt i innstillingen til rekrutteringsmeldingen som avgis i dag.

- Må ta ansvar

- Vi er enige med Ap i at lønn har betydning for rekrutteringen til læreryrket. Og når vi også slår fast at lønna skal være konkurransedyktig, ligger det betydelige føringer for lønnsoppgjøret i det, sier nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Arne Lyngstad (KrF) til Dagbladet.

- Stortinget må ta ansvar. Dette er ikke sterke nok signaler. Vi forlanger ei anstendig lønn slik at vi får en rimelig avkastning på utdanning og praksis, sier lærer Tore Ludt.

Selv har han nesten sju års universitetsutdanning, like lang tid som en lege eller en jurist. Likevel står lønna overhodet ikke i forhold til innsatsen, mener han. På de 24 årene han har vært i jobben føler han også at han tjener dårligere og dårligere. Lønnsutviklingen har på ingen måte holdt tritt med sammenliknbare grupper.

Store ulikheter

  • Fra 1990 til 1998 var lønnsutviklingen for skoleverket på 21 prosent, mens industriarbeidere oppnådde 34 prosent og funksjonærer i private bedrifter hele 43 prosent, viser en oversikt fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.
  • En nyutdannet ingeniør i det private næringslivet har høyere begynnerlønn enn det en lektor med dobbelt så lang utdanning oppnår etter 28 år i skolen. Det framgår når man sammenlikner lønnsvilkårene for adjunkter og lektorer i skolen med markedslønn for ingeniører og avdelingsingeniører i privat sektor.

Det er med andre ord et betydelig gap som skal «tettes» hvis ambisjonen skal være at lønningene i skolen «skal være konkurransedyktige i forhold til andre yrker det er naturlig å sammenligne seg med».

- Landet kommer i en uvanlig situasjon dersom Stortinget ikke tar ansvar for å få kvalifiserte lærere. Utdanning for framtida er politikernes jobb, sier Ludt.

MER LØNN: - Jeg er klar over at det koster å gi lærerne mer lønn, men det koster mer å la være, sier lærer Tore Ludt.