Krever en halv million etter skandaledom

En Oslo-mann (57) krever 500 000 i erstatning etter at han feilaktig ble tiltalt og dømt i tingretten for en grov voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

57-åringen anket dommen på tre og et halvt års fengsel, og i Borgarting lagmannsrett ble han frifunnet. Dette skjedde nesten to og et halvt år etter at han ble siktet.

Etter frifinnelsen i februar 2005 fortsatte politiet etterforskingen. Det ble funnet DNA-spor i ei herretruse på åstedet. Denne stammet ikke fra 57-åringen. Det var klart lenge før riksadvokaten tiltalte 57-åringen at dette ikke var hans sæd.

I mellomtida var en Oslo-mann (44) dømt til 12 års fengsel for drap på sin kone. Da denne mannen ble testet mot DNA-funnet fra voldtekten, ble det treff. I januar i år tiltalte statsadvokat Svein Holden den drapsdømte for voldtekten i Grefsenkollveien i Oslo, som skjedde 17. september 2002. 44-åringen nekter straffskyld.

Det oppsiktsvekkende i 57-åringens tilfelle er at statsadvokaten henla saken mot ham 12. desember 2003. John Chr. Elden, som er bistandsadvokat for den voldtatte kvinnen, klaget imidlertid til riksadvokaten, som omgjorde statsadvokatens henleggelse, og 57-åringen ble tiltalt.

Livet ødelagt

Advokat Cecilie Nakstad, som fikk frifunnet 57-åringen i lagmannsretten, representerer mannen i erstatningssaken. Hun betegner kravet som beskjedent ut fra de psykiske belastninger han er påført.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.