Krever en milliard kroner til Syria-hjelp

Arbeiderpartiets hovedbudskap 1. mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeiderpartiet krever å forsterke innsatsen overfor Syria med en milliard nye kroner i år.

Det kom fram under AP-toppenes 1. mai-taler rundt omkring i landet i dag.

Jonas Gahr Støre, som husket å heise flagget hjemme på Slemdal i Oslo i morges dog noe før tillatt tid og flagget var nedi bakken, holdt sin tale i Salangen i Troms.

- Den humanitære katastrofen i Syria er en av de verste i moderne tid. Over 120 000 er drept. Ni millioner er på flukt. 12 millioner er rammet av verdens verste borgerkrig. Norge kan og bør gjøre en forskjell. Arbeiderpartiet vil derfor invitere alle partiene på Stortinget til å sørge for en milliard kroner mer til Syria i revidert nasjonalbudsjett, sa finanspolitisk talsperson Jonas Gahr Støre i talen sin, ifølge arbeiderpartiet.no.

- Må ta ansvar Nestleder Helga Pedersen framholdt budskapet i sin tale i Risør.

- Mesteparten av innsatsen må settes inn der flesteparten av flyktningene er, men Norge må ta sin del av ansvaret ved å ta imot flere overføringsflyktninger fra Syria, sa nestleder Helga Pedersen.

Lederen for Stortingets utenrikskomite, Anniken Huitfeldt (Ap), mener Norge må ta mer ansvar.

- Norge må ta større ansvar for den humanitære katastrofen i Syria. Norge er en overskuddsnasjon i en verden av underskudd. På arbeiderbevegelsens internasjonale solidaritetsdag bør vi løfte blikket utover oss selv og våre egne grenser, sa Huitfeldt, som ifølge eget parti har talt i Holmestrand, Tønsberg og Horten i dag.

LO-leder på rim På Youngstorget i Oslo hadde tusenvis av mennesker møtt opp for å blant annet høre LO-leder Gerd Kristiansen tale.

- Jeg tror jeg fikk fram budskapet mitt, sa hun til pressen etter å ha vært i ilden.

TALTE TIL MASSENE: LO leder Gerd Kristiansen holdt tale på et fullt Youngstorg i Oslo Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TALTE TIL MASSENE: LO leder Gerd Kristiansen holdt tale på et fullt Youngstorg i Oslo Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Blant dem var ønsket om å gjenerobre frihetsbegrepet som hun mener er kidnappet av høyresiden.

- Vi godtar ikke at de som sa nei til demokrati på arbeidsplassene, kidnapper frihetsbegrepet. Vi godtar ikke at de som vil øke forskjellene mellom folk skal få gjøre det i frihetens navn. Vi godtar ikke at «frihet» skal være synonymt med Segway og lakrispiper og proffboksing, sa Kristiansen til applaus fra sine egne.

Hun gikk til angrep på den nye regjeringen ved å ta opp reservasjonsrett-debatten og likestilling.

- Ennå vet vi ikke hva slags ordning regjeringen foreslår. Men jeg håper vi snart skal kunne gratulere hverandre og si: Kvinnene vant - reservasjonsretten forsvant! rimet LO-lederen, før hun fortsatte:

- Og nå vil Solveig Horne, som visstnok kaller seg for «likestillingsminister», fjerne likestillingsloven. Jeg lover henne kamp til døra og gjerne enda litt lenger, sa Kristiansen