Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever en ydmyk Erna

En samlet opposisjon vil kreve en ydmyk og selvkritisk Erna Solberg når Riksrevisjonens rapport om objektsikring behandles i Stortinget i dag.

DADDELVEDTAK: Statsminister Erna Solberg (H) må møte på Stortinget i dag for å svare for regjeringens svikt i terrorsikringen. Det er ventet at regjeringen får et daddelvedtak mot seg. Video: Stortinget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) har satt av hele dagen til å være til stede i salen når Stortinget behandler saken om objektsikring onsdag.

Riksrevisjonen har i flere rapporter pekt på svikt i regjeringens arbeid med såkalt objektsikring, som innebærer trygging av samfunnsviktige og skjermingsverdige bygninger og infrastruktur.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV har varslet mistillit til regjeringen i saken. KrF har tidligere ikke utelukket å støtte et slikt mistillitsforslag, men landet til slutt på formuleringene «svært alvorlig» og «sterkt kritikkverdig».

Saken ender dermed med et såkalt daddelvedtak, som er den sterkeste formen for kritikk Stortinget kan rette mot en regjering uten å erklære mistillit.

Det er dermed ventet at Solberg må ta selvkritikk på vegne av regjeringen fra talerstolen i dag.

Kraftigste kritikk mulig

I en gradert rapport fra Riksrevisjonen som kom like før sommeren i år, gjentar Riksrevisjonen at terrorsikringen er sterkt mangelfull og at situasjonen er «svært alvorlig».

Denne karakteristikken er den sterkeste Riksrevisjonen kan bruke, og brukes bare om saker der konsekvensene for samfunnet eller berørte borgere er svært alvorlige, for eksempel risiko for liv eller helse.

Rapporten omtaler både sikringen av «skjermingsverdige objekter», altså særlig viktige steder og installasjoner som må beskyttes fra angrep, og «sikringsstyrker», altså personell som kan rykke ut når det oppstår en situasjon. Deler av rapporten er nå stemplet ugradert.

Riksrevisjonen mener at det vil ta lang tid før sikkerhetsnivået kommer dit at det er i tråd med sikkerhetsloven og vedtak fra Stortinget, og at det ikke er bevilget nok penger til arbeidet. De konkluderer også med at Forsvaret og politiet har for dårlig felles forståelse for arbeidet.

- Vi er over i løgn

I tillegg mener opposisjonen at Erna Solberg har feilinformert og ført Stortinget bak lyset.

- Regjeringen har ved flere tilfeller feilinformert Stortinget og gjentatt informasjon som de visste var feil. Da er vi over i løgn, sa SVs medlem av kontrollkomiteen, Torgeir Knag Fylkesnes, til Dagbladet tidligere i høst.

Også Senterpartiet har konkludert med at regjeringen i så stor grad har forsømt arbeidet med såkalt objektsikring at partiet går for mistillit.

- Det har kommet fram at det har vært dårlig samspill mellom de viktige etatene, og regjeringen har feilinformert Stortinget om situasjonen, sier Sps Nils T. Bjørke i kontrollkomiteen til NTB.

- Det mest alvorlige er likevel at statsministeren ikke har vært klar over den alvorlige situasjonen og svikten i beredskapen. Det er kritisk at statsministeren i landet trengte en rapport fra Riksrevisjonen for å forstå situasjonen, legger han til.

Også KrFs mann i kontrollkomiteen, Hans Fredrik Grøvan, har tidligere sagt at regjeringen har sminket sannheten i saken.

Statsminister Erna Solberg (H) har lovet å ta selvkritikk når saken skal behandles.

- Kunnskapen om hvor komplekst og krevende objektsikringsarbeidet er, har vært en gradvis erkjennelse, og jeg ser at den burde vært kommunisert tidligere, tydeligere og mer samlet til Stortinget, har hun sagt til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!