Coronakrisa

Krever Ernas hemmelige kriserapporter åpnet

Trond Giske mener regjeringen bør lære av 22. juli, og straks offentliggjøre de tre hemmelige coronarapportene. Også Rødt krever innsyn umiddelbart.

KREVER BEGRUNNELSE: Trond Giske mener regjeringen bør lære av åpenhetstankegangen etter 22. juli, og snarest offentliggjøre coronarapportene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KREVER BEGRUNNELSE: Trond Giske mener regjeringen bør lære av åpenhetstankegangen etter 22. juli, og snarest offentliggjøre coronarapportene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Regjeringen har bestilt tre rapporter for å vurdere videre tiltak i kampen mot coronaviruset.

Den ene rapporten gjelder eventuell åpning av skolen, den andre dreier seg om smittevernstiltak, og den tredje rapporten omhandler økonomiske ringvirkninger av tiltakene.

Innholdet i rapportene er unntatt offentligheten fram til regjeringen kommer med sin vurdering på onsdag.

Giske krever svar

Det er både Ap og Rødt svært negative til.

Trond Giske (Ap) stiller i morgen skriftlig spørsmål i Stortinget til kulturminister Abid Raja (V).

«Hva er begrunnelsen for dette og hva vil statsråden gjøre for å gi pressen og offentligheten innsyn i disse viktige offentlige dokumentene?», skriver Giske i spørsmålet til Raja.

- Det er bred praksis for at departements- og regjeringsinterne dokumenter som underlag for beslutninger normalt ikke er offentlige. I dette tilfellet dreier det seg imidlertid om utredninger og vurderinger fra eksterne organer. Her er normal praksis at slike rapporter og utredninger er offentlige, også når de skal fungere som underlagsdokumenter for beslutninger i regjering og departementer, argumenterer Giske i spørsmålet.

22. juli

Overfor Dagbladet drar Ap-toppen paralleller til tida etter terroren 22. juli 2011.

- Det alvorligste med at regjeringen holder rapportene hemmelige, er at beslutningene kan bli dårligere, sier Trond Giske.

- Offentlighet gir mulighet for innspill og debatt, og bringe inn momenter som er viktige. Etter 22. juli var mottoet vårt mer demokrati og mer åpenhet. Det hadde vært klokt av regjeringen å følge dette mottoet også i denne krisa, legger han til.

Trond Giske sier at han nå forventer et klart svar fra Abid Raja på hvorfor rapportene ikke kan offentliggjøres.

- ER SOM 17. MAI HER: Myndighetene har gitt strenge anbefalinger til befolkningen for å minske spredningen av coronaviruset. Det så ikke ut til å bekymre påskeglade mennesker på Grünerløkka i Oslo lørdag 4. april. Bildet over er hentet ut fra en sekvens i videoen der det er brukt zoom-funksjon. Video: Delebekk og Rydning / Dagbladet TV Vis mer

- Sunn fornuft

Også Rødt er kritisk til at rapportene holdes hemmelige fram til regjeringen har fattet sin beslutning om videre tiltak.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil snu argumentasjonen fra regjeringen på hodet: Dersom Erna Solberg og co. ikke har noen tungtveiende grunner for hemmelighold, bør rapportene offentliggjøres i morgen.

- Hittil har vi ikke sett noen argumenter som tilsier at grunnlovens og offentlighetslovens krav om åpenhet ikke skal gjelde her. Tvert imot, det er sunn fornuft at jo viktigere beslutninger, jo større er kravet til at grunnlaget for tiltakene gjøres kjent, sier Moxnes til Dagbladet.

- Denne krisen og regjeringens håndtering av den berører veldig mange mennesker veldig sterkt. Da er det viktig at alle får se hva som grunnlaget for regjeringens tiltak, fortsette Moxnes.

Også en rekke jurister har reagert på hemmeligholdet.

- Når regjeringa nekter offentligheten innsyn uten en god begrunnelse, så kan det svekke tilliten og skape tvil om tiltak er faglig eller politisk begrunnet, sier Rødt-lederen.

IKKE MASKE: Donald Trump kommer ikke til å bruke ansiktsmaske, selv om hans administrasjon nå anbefaler folk å bruke det for å hindre spredning av coronaviruset. Video: CNN Vis mer

Høie viser til loven

Han understreker at det ikke er godt nok at regjeringen offentliggjør rapportene etter beslutningen om videre coronatiltak er fattet og offentliggjort.

- Poenget med offentlighetsloven er blant annet å legge til rette for debatt i forkant av viktige beslutninger, sier Moxnes.

Helseminister Bent Høie (H) viser til offentlighetsloven i sin begrunnelse for hemmeligholdet.

- Samtidig som regjeringen legger fram sin beslutning, vil beslutningsgrunnlaget bli offentliggjort. Beslutningen om å ikke offentliggjøre tidligere gjøres med utgangspunkt i offentlighetsloven § 15 første ledd, som gir adgang til å unnta dokumenter fra offentlighet som er innhentet fra underliggende organ som en del av den interne saksforberedelsen, har fortalt Høie (H) til VG.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer