Krever erstatning etter at soldat begikk selvmord

Foreldrene til en dansk soldat som begikk selvmord etter tjeneste i det tidligere Jugoslavia krever 400.000 kroner i erstatning av myndighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foreldrenes advokat, Simon Elrich, mener at selvmordet skyldes traumer fra soldatens ekstreme opplevelser i tjenesten, og derfor bør betraktes som resultatet av en yrkesskade. Andy Sam Nielsen skjøt seg selv med jaktgevær i mai 1996, et drøyt halvår etter at han kom hjem fra Balkan, der han tjenestegjorde i en dansk panservernavdeling. Avdelingen ble fanget i en artilleriutveksling mellom kroatiske og bosnisk-serbiske styrker i 1995. Soldatene søkte tilflukt i panservognene, mens leiren ble beskutt i 36 timer. To danske soldater ble drept og åtte skadd. Nielsen forsøkte å redde en av de sårede, men klarte det ikke. Den sårede døde senere. Nielsen fikk æresbevisning for handlingen etter sin død.

Foreldrene har fått fri rettshjelp for å føre saken mot det danske forsvarsdepartementet. Rettssaken starter i Viborg onsdag. Forsvaret avviser erstatningskravet.

Ifølge dansk lov kan etterlatte tilkjennes erstatning for soldater som dør under tjeneste i krigssoner, men det gis normalt ikke erstatning ved selvmord.

(NTB-Ritzau)