ERSTATNING: Hotelleier Lars Rise (til høyre) vil kreve erstatning for manglende opprydding etter oljesølet i fjor. Her sammen med beredskapsdirektør John Marius Ly på friskmeldingen av Krogshavn. Foto: PER FLÅTHE
ERSTATNING: Hotelleier Lars Rise (til høyre) vil kreve erstatning for manglende opprydding etter oljesølet i fjor. Her sammen med beredskapsdirektør John Marius Ly på friskmeldingen av Krogshavn. Foto: PER FLÅTHEVis mer

Krever erstatning etter Full City-oljesølet

Lars Rise må fortsatt nekte gjestene å bruke hotellets strand.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LANGESUND (Dagbladet): Badestranda Krogshavn i Langesund er friskmeldt etter det omfattende oljesølet etter Full City, som havarerte på øya Såstein 31. juli 2009. Men 200 meter unna må hotelleier Lars Rise foreløpig nekte gjestene å bruke hotellets strand.

- Det ble foretatt en massiv rydding i forbindelse med den tv-sendte debatten fra vårt hotell i fjor høst. Siden da har ikke vi sett noe til oppryddingen i det hele tatt. Vi har derfor varslet krav om erstatning overfor Kystverket, forteller Lars Rise.

Hvor mye kravet kan ende på, er ikke avgjort. Rise venter på en fullstendig skaderapport.

Ba tynt Den tidligere stortingsrepresentanten for KrF og nå hotelleier var sterkt i medienes søkelys etter oljesølet i fjor.

Han ba tynt om å få lagt ut oljelenser inn til bukta til hotellet, i håp om å unngå massiv oljeforurensning. Det ble ikke gjort. Svabergene er vasket, men bunnen er fremdeles tilsølt av oljerester. Muligens i en slik grad at sedimentene må fjernes.

BADESANG: Nustad barnehage sang sang om Full City, oljesøl, oppryddingen og bading i Krogshavn. FOTO: PER FLÅTHE
BADESANG: Nustad barnehage sang sang om Full City, oljesøl, oppryddingen og bading i Krogshavn. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer

Beredskapsdirektør John Marius Ly fra Kystverket bekrefter at det er for høye konsentrasjoner av oljerester i sedimentene, men at det må gjennomføres nye prøver før eventuelle tiltak kan iverksettes.

Fornøyd Selv om det er områder som fremdeles bærer spor av oljesølet, gir Ly uttrykk for at han er fornøyd med innsatsen i Krogshavn og andre steder, der olja traff land.

- Det er klart at en vil finne spor, dersom en kikker etter olje. Men totalt sett er vi fornøyd med oppryddingen. Samtidig er vi ikke helt ferdige alle steder. Noe gjenstår før vi kan friskmelde hele kysten. Men i Krogshavn er området tilbakeført til slik det var før oljesølet, sier han.

På spørsmål om hvem som friskmelder, svarer Ly at det gjøres ut i fra normer satt av Statens Forurensingstilsyn (SFT). Helsemyndighetene har ikke vært inne i bildet.

Grillede pølser I ettermiddag mottok Krogshavn den offisielle friskmeldinga i form av en liten feiring.

De eldste barna i Nustad barnehage var til stede og sang en sang om Full City og oppryddingsarbeidet. Kystverket stilte med griller og pølser.

På områdene som ble benyttet til lagring av oljerester og avfall, og som ble grundig ødelagt av tunge kjøretøyer, legges det ferdigplen. Ny sandvolleyballbane bygges. Sanda på to av barnestrendene skal byttes ut. Alt skal stå ferdig før ferien tar til.

YPPERLIGE: Elever ved Bamble videregående skole forteller at sandvolleyballbaner og badeforhold er ypperlige etter oppryddingen etter oljesølet i fjor. FOTO: PER FLÅTHE
YPPERLIGE: Elever ved Bamble videregående skole forteller at sandvolleyballbaner og badeforhold er ypperlige etter oppryddingen etter oljesølet i fjor. FOTO: PER FLÅTHE Vis mer