Krever erstatning for å ha blitt kalt ynkelig bedrager

Privatetterforsker Harald Olsen for syk til å møte i retten.

ERSTATNINGSKRAV: Privaretterforsker Harald Olsen (t.h.) søker erstatning for å ha blitt kalt ynkelig bedrager. Beskyldningen ble satt fram av mannen til venstre i bildet.  Dette bildet er fra en tidligere rettsak i desember 2003.  Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX .
ERSTATNINGSKRAV: Privaretterforsker Harald Olsen (t.h.) søker erstatning for å ha blitt kalt ynkelig bedrager. Beskyldningen ble satt fram av mannen til venstre i bildet. Dette bildet er fra en tidligere rettsak i desember 2003. Arkivfoto: Knut Falch / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Privatetterforsker Harald Olsen vil ha inntil 500 000 kroner erstatning for å ha blitt kalt ynkelig bedrager. Beskyldningen ble satt fram av faren til fetteren som ble dømt og seinere frikjent for å ha drept sin kusine Birgitte Tengs (17) i 1995.

Olsen var i sin tid engasjert av fetterens familie for å få fetteren frikjent. Etterpå har forholdet skjært seg fullstendig, og nå bruker begge parter grovt skyts mot hverandre.

Derfor behandler Haugaland tingrett i dag en privat straffesak som Harald Olsen har reist mot fetterens far. Den kjente privatdetektiven er selv for syk til å møte i retten, men er representert med advokat Per Danielsen. Fetterens far fører selv sin sak for retten.

- Jeg står ikke her aleine fordi jeg er spesielt flink eller kan mye jus. Men jeg har vunnet to rettsoppgjør mot Harald Olsen, og blitt tilkjent saksomkostninger. Det har jeg ikke fått. Jeg er en vanlig lønnsmottaker og det er snakk om betydelige beløp for meg, sa fetterens far da han startet sitt innledningsforedrag i formiddag.

Iskaldt
Forholdet var iskaldt da advokat Danielsen og Karmøy-mannen hilste på hverandre før retten ble satt klokken ni. Det lå bitterhet i stemmen da fetterens far etter å ha nølt noen sekunder gikk bort og hilste «god dag, Danielsen». Danielsen sa takk for sist, så satt de tause noen minutter og lot blikkene søke golv og tak før dommeren kom inn.

Fetterens far insisterte på at saken måtte utsettes fordi Harald Olsen ikke kunne møte, mens advokat Danielsen mente det var fullgodt at Olsen fikk forklare seg over telefon fra sykesengen.

- Hvorfor vil du ha saken utsatt, det blir bare mer å betale for deg, sa advokaten til fetterens far i pausen mens retten behandlet spørsmålet om utsettelse.

- Nei. Danielsen, jeg tar ikke det oppgjøret på gangen, sa fetterens far litt oppgitt.

Retten kom til at saken kunne gå uten at saksøker var til stede.

10 års mareritt
Det var i et stort Dagbladet-oppslag vinteren 2007 at fetterens far gikk knallhardt ut mot privatetterforsker Harald Olsen. Karmøy-mannen fortalte om «10 års mareritt med Olsen», og kalte ham ynkelig bedrager.

«Det har rent litervis med tårer i dette huset, det har Harald Olsen ynkelig utnyttet», mente fetterens far. Harald Olsen gikk til retten med krav om å få oppgjør for nedlagt arbeid for familien, men tapte både i tingrett og lagmannsrett. Han ble dømt til å betale familien 194.000 kroner i saksomkostninger, men har ennå ikke vært i stand til å gjøre opp fort seg.

Advokat Per Danielsen sa i retten at det var veldig grovt og klart straffbart å beskylde Olsen for å være en ynkelig bedrager. Han mente å kunne bevise at Olsen absolutt ikke var noen bedrager, tvert om mente han det var fetterens familie som hadde presset Olsen for penger.

50-årsdag i London
Fetterens far sa at det var hans subjektive oppfatning at Olsen var en bedrager.

- Den oppfatningen kan ingen ta fra meg, sa Karmøy-mannen.

Han viste til konkrete episoder der Olsen skal ha krevd betaling for utgifter han ikke skal ha hatt. Videre mener fetterens far at Olsen offentlig skal ha sagt at han ville jobbe gratis for familien, men etterpå krevd betaling. Karmøy-mannen framholder også at Olsen skal ha lovt å selge hytta for å kunne betale saksomkostningene han ble idømt.

- Men hytta var håpløst gjeldstynget. Dette kan også karakteriseres som bedrageri, mener fetterens far.

Karmøy-mannen sa at Harald Olsen aldri leverte timelister før de ble framprovosert av familiens advokat.

- Da ble de oppkonstruert. Blant annet er vi krevd for 90.000 kroner for et arbeid han allerede hadde utført. Og han ville ha betaling for 22 timers jobb i London. Der var han kun for å feire advokat Arvid Sjødins 50-årsdag sammen med advokat Sigurd Klomsæt og min sønn, sa han i retten. Sjødin skal seinere vitne i rettssaken.

Fetterens far erkjente i retten at Harald Olsen har nedlagt et betydelig og viktig arbeid for å få sin sønn frikjent for drapsanklagene.

- Men vi kan ikke akseptere at han satte i gang en prosess mot oss når han visste hvor langt nede vi var, sa fetterens far, som avviste at det var familien som engasjerte privatetterforskeren.

- Vi hadde aldri hørt om Olsen, det var advokat Sigurd Klomsæt som ville ha hjelp fra Olsen, sa Karmøy-mannen. Han viste til et avisinnlegg der Olsen beskylder Karmøy-familien for å fare med løgn.

- Det er så grovt, det er en gjengjeldelse av ærekrenkelser. Politiet har sagt at vi er sannhetssøkende, vi er aldri tatt i noen løgn, sa fetterens far.

- Ja, det er vel deg det er synd på, repliserte advokat Danielsen tørt.

Rettsmaraton
Birgitte Tengs-saken har blitt en rettsmaraton som aldri ser ut til å ta slutt. Fetteren ble i tingretten dømt til 14 års fengsel etter å ha blitt erkjent skyldig i drapet på sin kusine. Han ble frifunnet i lagmannsretten, men seinere dømt til å betale erstatning til Birgitte Tengs familie, fordi retten mente det var sannsynlig at han var gjerningsmannen.

Fetteren har fått 1,2 millioner kroner i oppreisning etter at han ble frikjent.

Det uoppklarte drapet er fortsatt en verkebyll i lokalmiljøet. Det uendelige rettsløpet bidrar på ingen måte til å lege vonde sår. Fetteren og hans familie arbeider for å få saken gjenopptatt.

Helt på sidelinjen sitter en knust familie som har mistet sin kjære datter etter et brutalt drap for 14 år siden. I retten krangles det om penger og tapt ære, det hagler beskyldninger og harde ord på grensen til skittkasting. Drapshandlingen er bare et sidetema, savnet av en datter kan ikke måles i kroner og øre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer