Krever erstatning for rasistisk oppsigelse

Men Thon-oppsigelsen trolig lovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag tidlig ble det kjent at Thon-selskapet Resthon AS, som driver utestedet Scotsman i Oslo, har sagt opp kontrakten med vaktselskapet SGG fordi de ikke liker mørkhudede dørvakter. Men det er usikkert om de rasistiske uttalelsene får følger for selskapet. Bestyrer Jan Erik Schultz sier i et lydopptak som ligger ute på NRK.no at døra ser ut som et asylmottak og at det ser ut som om stedet er eid av Ali Baba.

- Arbeidslovens paragraf 54 a om diskriminering av arbeidstakere gjelder ansatte og innleide arbeidstakere, men paragrafen er relativt ny og har ikke vært anvendt før. Spørsmålet er om denne paragrafen kan anvendes når det gjelder oppsigelse av en kontrakt mellom to firma, sier seksjonsleder Trygve Dahl ved juridisk seksjon i Direktoratet for Arbeidstilsynet til Dagbladet.no.

Han sier rasisme i arbeidssituasjonen blir omfattet av et EU-direktiv som er under behandling i Stortinget. Denne kommer på bakgrunn av at blant andre FNs rasediskrimineringskomité har kritisert Norge for manglende rettslig vern på området.


- Vi vil arbeide videre med saken, sier Dahl.

- Horribelt

Jalal Yousuf i Spesial Sikkerhetsgruppen (SSG) er sjokkert.

- I så fall er det horribelt, sier Yousef til Dagbladet.no.

Han vil ikke gi seg med dette, og har derfor kontaktet advokat Tor Erling Staff. Nå vil han gå til erstatningssøksmål.

VIL GÅ TIL SØKSMÅL: Jalal Yousuf er sjokkert over uttalelsene fra Thon-sjefen. Foto: Scanpix
VIL GÅ TIL SØKSMÅL: Jalal Yousuf er sjokkert over uttalelsene fra Thon-sjefen. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi er ferdige i bransjen på grunn av Resthon. Men saken er større enn som så. Dette er først og fremst en prinsipiell sak, sier Yousuf.

Å begynne å jobbe for Thon-gruppen igjen, er uaktuelt.

- Vi ønsker ikke å jobbe for et slikt selskap mer. Vi kan ikke motivere våre ansatte til å jobbe på et slikt sted. Jeg har aldri opplevd maken til dårlig forretningsskikk, sier Yousuf.

Seks av hans ti ansatte i det ferske vaktselskapet har jobbet for utestedet Scotsman siden i sommer. De er nå uten jobb. Jalal Yousuf forteller at dørvaktene er opprørte over oppsigelsen.

- Såret

- De som har en ikke-norsk etnisk bakgrunn er veldig såret. Vi står samlet om at dette er både urettferdig og rasisitisk, sier han.

Jalal Yousuf tok med båndopptaker til møtet med Jan Erik Schultz fordi han fikk mistenke om at noe var galt.

- Jeg fikk plutselig en telefon om at jeg måtte komme i et umiddelbart møte. Det gjaldt oppsigelse av avtalen. Da jeg spurte om årsaken, sa han at det var at det så ut som et asylmottak i døra, sier Yousuf.

Thon-gruppens advokat Magne Kristensen sa til NRK.no i dag tidlig at årsaken til oppsigelsen skjedde av driftsmessige grunner. Det avviser Yousuf.

- Tidligere har vi blitt bedt om å gjøre enkelte forbedringer, og det har vi gjort. Jeg spurte rett ut om det var driftsmessige årsaker til oppsigelsen, men det var det ikke, sier Yousuf.

Verken konsernsjef Dag Tangvald Jensen, Jan Erik Schultz eller styremedlemmene Øyvind Larstorp og Jan Morken i Resthon har vært tilgjengelige for kommentar så langt i dag.