Krever erstatning

NADOR: - Jeg vil kreve erstatning fra norske myndigheter for at nesten to år av mitt liv ble tatt fra meg, sier marokkaneren (27) som ble tatt med en rekordstor mengde heroin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil han kjøre taxi hjemme i Marokko.

Denne uka skulle han sittet på tiltalebenken i Norge for å bli dømt til en svært lang fengselsstraff.

Men hensynet til politiets informant og aktivt forsvarerarbeid fikk riksadvokaten til å trekke tiltalebeslutningene - både mot ham og mot en kosovoalbansk 31-åring.

Tatt igjen

Natt til torsdag landet 27-åringen på den slitte flyplassen i Nador. Han fikk ingen hjertelig velkomst.

Papirene fra norsk politi og innvandringsmyndigheter om ulovlig opphold i Norge fikk flyplasspolitiet til å reagere med ny pågripelse. 15 timer seinere ble 27-åringen sluppet løs.

- De behandlet meg fint og ønsket meg lykke til da de forsto at jeg ikke hadde noe uoppgjort, sier 27-åringen, som seint torsdag kveld lot seg intervjue av Dagbladet.

27-åringen nekter konsekvent å snakke om sin rolle da han og en 31-årig kosovoalbaner ble tatt for det kjempemessige heroinpartiet.

- Jeg gjorde en tabbe som jeg ikke er glad for å ha gjort. Jeg vet ikke hva som skjedde, men jeg var der. Resten har jeg forklart meg om til politiet, er alt han vil si.

Derimot er han mer enn snakkesalig om opplevelsene i Norge.

- Egentlig vet jeg ikke hva jeg vil savne. I øyeblikket er jeg bare så helt overlykkelig over å være hjemme igjen. Friheten har ingen pris. Det vet jeg nå, sier han.

Bedre menneske

Fra fattigdommen reiste 27-åringen for snart tre år siden på lykkejakt til Europa der han ville bygge sin framtid. Først Spania. Deretter Norge, via Sverige - uten papirer.

Men etter bare drøyt to måneder ble han tatt i en omstridt politiaksjon som førte til beslag av 35 kilo heroin.

- I den lange varetektstida er jeg blitt en bedre muslim. Jeg har levd etter Koranen og bedt veldig mye. Ikke for å bli løslatt, men for å bli et bedre menneske, sier han.