Krever etterforskning etter at sexforbryter fikk omgås med dronningen

Politiet gjorde ikke grundig nok bakgrunnssjekk på Harbinder Singh Rana (52) før han fikk være en av få utvalgte om bord på kongelig båt.

KREVER ETTERFORSKNING: Det går ikke upåaktet hen når en tidligere dømt sexforbryter kommer nært på den britiske kongefamilien. Nå krever en parlamentariker politietterforskning. Foto: Reuters/John Stillwell/Scanpix
KREVER ETTERFORSKNING: Det går ikke upåaktet hen når en tidligere dømt sexforbryter kommer nært på den britiske kongefamilien. Nå krever en parlamentariker politietterforskning. Foto: Reuters/John Stillwell/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Få har unngått å se festbildene fra den fire dager lange feiringen av dronning Elizabeths 60 år på den britiske tronen. I går ble det hele toppet av en stor båtparade på Themsen.

Blant de som fikk feire dronningen på nært hold på den kongelige båten var 52 år gamle Harbinder Singh Rana - en dømt sexforbryter som har vært fengslet for en rekke angrep mot kvinner, skriver Daily Mirror.

- Visste ikke om det Mens han var om bord var han i umiddelbar nærhet til dronning Elizabeth, prins Philip, prins Charles, hertuginne Camilla, prins Harry og mange flere. Det ville han ikke hatt mulighet til dersom hans fortid hadde vært kjent, skriver avisa.

Det var staben til prins Charles som sto bak invitasjonen av Rana, med bakgrunn i at han er en samfunnstopp innenfor det britiske sikhsamfunnet.

- Nei, vi visste ikke om domfellelsene. Harbinder Singh ble bedt om å ta del i feiringen som en ledende figur i Sikh-samfunnet og som en person som har gjort mye veldedig arbeid, sier en talskvinne til The Sun.

Krever politietterforskning Parlamentariker Steve McCabe krever nå politietterforskning for å avdekke det han kaller et stort sikkerhetsbrudd.

- Det er en overraskende situasjon når det kommer til sikkerheten. Jeg er forbløffet. Det burde iverksettes politietterforskning for å avdekke hvordan dette kunne skje, sier McCabe.

- Hvem prins Charles ønsker å treffe privat er hans sak, men dette var et offentlig arrangement. Jeg vil gjerne hvite hvem som mener han var en passende gjest for et arrangement med så mange kvinner, sier han videre.

Rana skal ha lurt seg inn i sine ofres hjem ved å late som om han var en lege, for deretter å utsette dem for indre «undersøkelser», i tillegg til å gi noen av kvinnene injeksjoner.

Han ble i 1986 dømt til fire års fengsel på en rekke punkter.

- Hadde invitasjon Da Rana ble konfrontert om sin fortid av Daily Mirror fortalte han at han ikke hadde blitt utspurt noen om sine handlinger, og at han deltok fordi han hadde fått invitasjon. Han mener han har gjort mye for samfunnet siden dommen.

- Jeg har et forhold med noen i Charles stab, og ikke han. Men jeg har møtt han på flere arrangementer. Jeg har gjort det klart at jeg ikke representerte Sikh-samfunnet, men var der fordi jeg var glad for å bli invitert, sier han til avisa.