Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever fanger for journalister

Ukjent palestinsk gruppe har offentliggjort video av de kidnappede Fox News-journalistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En hittil ukjent gruppe - De Hellige Jihad Brigadene - offentliggjorde i ettermiddag de første bildene av de to kidnappede Fox News-journalistene, amerikaneren Steve Centanni (60) og newzealenderen Olaf Wiig (36).

Videobildene offentliggjort er det første livstegnet fra de to siden de ble kidnappet 14. august fra reportasjebilen deres i Gaza by. I videoen sier de to at de har det bra og blir behandlet godt av kidnapperne. De ber også om hjelp slik at de kan bli løslatt.

I videoen sitter de begge på et gulv med beina i kors ikledd treningstøy. Det er ingen bevæpnede menn i bildet, og begge ser ut til å være i fin form.

- Vi vil bare fortelle dere at jeg er her og er i live. Hils min familie og venner og gjør det dere kan for å hjelpe oss ut herfra. Våre fangevoktere behandler oss bra, sier Centanni i videoen.

- Hvis dere kan utøve noe som helst press på lokalmyndighetene her i Gaza og Vestbredden ville Steve og jeg satt stor pris på det, sier Wiig.

Sammen med videoen, som ble overlevert TV-kanalen Al Jazeera, lå en pressemelding der gruppa fremmer krav for løslatelsen av journalistene - og for første gang i historien rettes disse til et annet land enn Israel.

«Vi vil utveksle muslimske kvinnelige og mannlige fanger i amerikanske fengsler mot fangene vi har. Vi gir dere 72 timer fra og med midnatt i natt til å bestemme dere.», står det i meldingen.

Gruppen oppgir ikke hva som vil skje med de to journalistene om USA ikke imøtegår kravene.

I GOD BEHOLD: - Vi blir behandlet bra, sier de kidnappede journalistene fra amerikanske Fox News. Foto: Reuters
I GOD BEHOLD: - Vi blir behandlet bra, sier de kidnappede journalistene fra amerikanske Fox News. Foto: Reuters Vis mer

«Hvis dere innfrir våre krav, vil vi holde det vi lover. Hvis ikke, vent, og vi venter med dere.», står det i meldingen.

Det er usikkert om gruppen mener vanlige fanger i USA, eller terrorfanger på Guantanamo, i Irak og Afghanistan.

Kidnappingen av de to skiller seg i fra en lang rekke lignende kidnappinger i Gaza og på Vestbredden de siste årene. Normalt står lokale grupper eller bander bak, som skryter av sine bragder og krever familiemedlemmer og venner frigitt mot sine egne fanger. Ofte kommer kravene samme dag som kidnappingen.

I dette tilfelle har det tatt over en uke før noen har hørt noe som helst fra kidnapperne eller de kidnappede.

De palestinske styresmaktene, inkludert statsminister Ismail Haniyeh, gikk tidlig ut offentlig og fordømte kidnappingen med krav om at journalistene frigis umiddelbart.

image: Krever fanger for journalister