Krever fem måneder for Røkke

Aktoratet mener Røkkes båtsertifikat uansett er ulovlig, og la ned påstand om fem måneders fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Røkke-saken nærmer seg slutten: I dag holdt aktor Susie Bergstrand sin avsluttende prosedyre i sertifikatsaken i Oslo tingrett. 

Bergstrand avsluttet med å legge ned påstand om fem måneders fengsel for Kjell Inge Røkke, melder NRK.

Aktoratet mener at 90 dager av straffen bør gjøres betinget. Det er i tillegg lagt ned påstand om en bot på 100 000 kroner, samt saksomkostninger.

På tiltalebenken sitter også Røkkes assistent John Inge Valand, båtmekler Erik Øye og den svenske skipsinspektøren Claes Pallin.


Strid om eksamen

Saken begynte å rulle da Dagens Næringsliv i august 2001 avslørte at det gikk an å kjøpe seg svensk båtsertifikat for å føre større fartøyer uten å avlegge noen eksamen. Da det ble klart at Røkke hadde et slikt sertifikat, ble etterforskning igangsatt.

Ifølge tiltalen skal Røkke ha betalt 100 000 kroner til Pallin for båtsertifikater til seg og to medarbeidere, uten å ta eksamen. Røkke skal videre ha gitt falsk forklaring til norske sjøfartsmyndigheter da han konverterte det svenske sertifikatet til et norsk.

Røkke hevder tvert imot at han avla en legitim privatisteksamen på sitt eget kontor på Aker Brygge 21. mai 2001.

I retten har hans forsvarer Ellen Holager Andenæs lagt vekt på at det ikke finnes noen standariserte regler om hvordan eksamen skal avlegges, for eksempel om den må være skriftlig, hvilken litteratur som må leses i forkant og hvor den skal avlegges. Røkke-leiren har også understreket flere ganger at det ikke er straffbart å betale for mye for en tjeneste.


- Uansett straffbart

Aktor mener fortsatt at eksamen aldri ble avlagt, og at sertifikatet uansett er straffbart fordi Røkke betalte for mye for å få det. Dermed dreier saken seg uansett om korrupsjon, ifølge aktors påstand.

Kjell Inge Røkke avviser blankt å ha brukt bestikkelser og falsk forklaring for å få papirer på at han kan føre båt over 50 fot.

Røkke innrømmer kun at han ved to anledninger sto bak roret på luksusbåten «Celina Bella» uten gyldig båtsertifikat - det minst alvorlige tiltalepunktet mot ham.

Foto: SCANPIX