BER OM FENGSELSSTRAFF: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble mishandlet til døde. Stefaren (t.v.) soner en dom på åtte års fengsel. Nå krever aktor at også guttens mor (t.h.) bør få en fengselsdom.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BER OM FENGSELSSTRAFF: Christoffer Gjerstad Kihle (8) ble mishandlet til døde. Stefaren (t.v.) soner en dom på åtte års fengsel. Nå krever aktor at også guttens mor (t.h.) bør få en fengselsdom. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Krever fengsel for Christoffers mamma

Aktor ber om fengsel i to år og seks måneder for passiv medvirkning til sønnens død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtalemyndigheten mener moren til Christoffer Gjerstad Kihle bør straffes med fengsel i to år og seks måneder, hvorav 120 dager ubetinget fengsel, for passiv medvirkning til sønnens død i 2005.

Påstanden mot moren under ankesaken i Agder lagmannsrett er i tråd med dommen fra Tønsberg tingrett i fjor. Da la påtalemyndigheten ned påstand om kun en betinget straff mot den 38 år gamle kvinnen.

- Fikk ikke hjelp Tingretten mente imidlertid at deler av straffen burde sones i fengsel og dømte henne til tre måneders ubetinget fengsel av straffen på to og et halvt år. Mandag la aktor Kjetil Baustad Egelie ned påstand om det samme.

- Dette er en svært alvorlig sak. En ung gutt med store lidelser, fatal utgang og med tiltaltes passivitet som gjorde det mulig. Christoffer var i en skremmende og svært vond situasjon både fysisk og psykisk og fikk ikke hjelp av de nærmeste rundt seg. Derfor veier allmennpreventive hensyn også tungt i denne saken, sa Egelie ifølge NTB i prosedyren.

Han trakk imidlertid fram at den lange behandlingstiden rettsprosessen har hatt og at den massive medieomtalen av moren er å betrakte som formildende omstendigheter.

Sterke reaksjoner Siden Dagbladet i 2009 første gang fortalte historien om Christoffers siste dager, har saken vakt sterke reaksjoner. Christoffers død er historien om den livlige gutten som blir funnet livløs i senga, med et 17 centimeter langt brudd på hodeskallen.

Volden han ble påført kom ikke brått og overraskende, den hadde pågått over lang tid.

Selv om flere så at noe var galt, var det ingen i det lille lokalsamfunnet i Vestfold som meldte fra.

Mistet gnisten De siste ukene av sitt liv mistet den lille gutten gnisten. Han sprudlet ikke lenger. Ville ikke hjem fra skolen. Han var redd. Og han var helt alene.

- Christoffers siste uker var et helvete for ham. Det går ikke en dag uten at vi tenker på ham. Det gnager på samvittigheten, om vi kunne gjort mer for å redde gutten vår. Saken har holdt på å ta livet av oss, sa hans mormor Ragnhild Gjerstad den gangen.

De sterke reaksjonene rundt Christoffers død har ikke avtatt med åra.

Fikk juling I 2009 ble morens ektemann, Christoffers stefar, dømt til åtte års fengsel for mishandling med døden til følge for volden som skjedde i 2005.

SVIKTET AV ALLE: Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år.
SVIKTET AV ALLE: Christoffer Gjerstad Kihle ble bare åtte år. Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt, skal stefaren ha blitt navngitt flere steder på internett. Også nylig ble han truet med tortur, voldtekt og drap. Søndag fikk 40-åringen så kraftig juling under soning at han måtte legges inn for observasjon på sykehus.

- Han ble overfalt av en medfange i går ved 18-tida, sier assisterende fengselsleder Tor Arne Bårnes til Dagbladet.