Krever fengsel for egen statsminister

Israelere demonstrerte mot korrupsjonsmistenkte Benjamin Netanyahu.

DEMONSTRERTE: Ifølge lokale medier og Reuters, var det rekordmange til stede under en demonstrasjon mot statsminister Benjamin Netanyahu lørdag kveld lokal tid. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRERTE: Ifølge lokale medier og Reuters, var det rekordmange til stede under en demonstrasjon mot statsminister Benjamin Netanyahu lørdag kveld lokal tid. Foto: Amir Cohen / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Siden Israels statsminister Benjamin Netanyahu ble mistenkt for korrupsjon i august i år, har israelernes mistillit til egen statsleder vokst.

Lørdag kveld demonstrerte rundt 20 000 israelere i gatene i Tel Aviv mot lovforslaget som kan redde statsministeren fra tiltale.

Ifølge Reuters er det den aller største demonstrasjonen etter at det ble startet etterforskning.

To saker

Netanyahu skal ifølge landets politi ha latt seg bestikke i to korrupsjonssaker. Før mistanken ble kjent, gjennomførte politiet flere avhør med Netanyahu i forbindelse med anklager om at han har mottatt gaver fra mektige personer i Hollywood og i næringslivet.

Han anklages også for å ha inngått en avtale med utgiveren av storavisa Yedioth Ahronoth som skal ha sikret ham positiv omtale. Netanyahu avviser alle anklagene.

Rundt 20 000 skal ha vært tilstede under demonstrasjonen mot «Netanyahu-loven». Foto: Reuters / NTB Scanpix
Rundt 20 000 skal ha vært tilstede under demonstrasjonen mot «Netanyahu-loven». Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

«Netanyahu-loven»

Som følge av korrupsjonsanklagene, har Netanyahu regjering framskyndet en lov som kan hindre politiet fra å anbefale tiltale.

Loven vil kunne hindre politiet fra å uttale seg om hvorvidt det bør fremmes tiltaler mot personer som innehar offentlige verv. Loven vil kunne gi riksadvokaten mulighet til å behandle politiets anbefalelse om tiltale og samtidig sikre at anbefalingen ikke blir offentliggjort, skriver NTB.

Reuters skriver at det er ventet at loven skal opp for parlamentet neste uke.

Lørdagens demonstrasjon var kalt «skam-marsjen» ifølge Haaretz. Mange av dem som var til stede, møtte opp med plakater der de uttrykte sin misnøye over statsministeren som ble valgt i 2015. På bilder fra demonstrasjonen ser det ut til at folk nærmest står som sild i tønne i gatene i israelske byen. Haaretz skriver at demonstrantene gikk langs Rothschild Boulevard til Habima Square og ropte at statsministeren burde få fengsel, i tillegg til at de hadde plakater med ulike slagord.

Ukentlige demonstrasjoner

Hvis loven vedtas slik forslaget nå er utarbeidet, betyr det at den vil få tilbakevirkende kraft og dermed omfatte to pågående etterforskninger av Netanyahu, skriver Haaretz.

NTB skriver at opposisjonspartiet Yesh Atid har kalt loven «Netanyahu-loven». Partileder Yair Lapid mener loven ble skreddersydd for Netanyahu slik at han kan slippe unna etterforskningen.

- Loven er laget for én enkelt person, sier Lapid, som varsler at dersom Knesset vedtar loven, kommer hans parti til å gå til høyesterett.

Siden forslaget om å framskynde «Netanyahu-loven», har det vært ukentlige demonstrasjoner i Israels nest største by.

- Statsministeren kommer til å si «se, venstre (venstrefløyen i israelsk politikk) kommer ut av husene sine». Men dette handler ikke om venstre, høyre eller sentrum, sier Naftali til Haaretz.

Netanyahu representerer venstre-høyre-partiet Likud (Likud-National Liberal Movement) og fikk 23,40 prosent av stemmene i valget i 2015, foran Zionist Union med 18,67 prosent av stemmene.

Heksejakt
Statsministeren beskriver seg selv som et offer for en politisk heksejakt.

- Det blir ingenting fordi det er ikke noe, sier han, skriver Reuters.

I en uttalelse på vegne av statsministeren avvises anklagene kategorisk.

- Vi tar fullstendig avstand fra de ubegrunnede påstandene mot statsministeren. Kampanjen for regjeringsskifte er i gang, men den er dømt til å mislykkes, av én enkelt årsak: Det vil ikke bli noe, for det var ingenting, heter det i uttalelsen fra august ifølge Haaretz.

Reuters skriver at dersom loven ikke blir vedtatt, og statsministeren blir tiltalt, kan det være nødvendig at han trekker seg eller utnevner nyvalg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer