Krever Fischers avgang

Berlin: Tysklands utenriksminister Joschka Fischer måtte tåle voldsomme angrep fra opposisjonen under dagens spørretime i Forbundsdagen. Flere konservative talsmenn krever at Fischer går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Wolfgang Bosbach, som er nestleder for unionspartiene CDUs og CSUs felles forbundsdagsgruppe, førte an i kritikken. Han nektet å avskrive demonstranten og aktivisten Fischers opptreden på 1960- og 1970-tallet som ungdomssynder.

- De var ikke noe offer, men selv gjerningsmann, sa han til utenriksministeren. Bosbach mente Fischer den gang aktivt bekjempet den samme samfunnsorden og rettsordning som han nå er satt til å representere i utlandet.

«Uanstendig»

Men det sosialdemokratiske regjeringspartiet SPDs fraksjonssjef Peter Struck beskyldte opposisjonen for å slå under beltestedet, i stedet for å holde seg til saken. -Det dere driver med, er rett og slett uanstendig, erklærte han.

Fischer tilhører miljøvernpartiet De grønne, som sitter i koalisjon med SPD. Strucks klare og engasjerte forsvar for utenriksministeren tolkes som tegn på at statsminister og SPD-sjef Gerhard Schröder ikke har noen planer om å kvitte seg med sin utenriksminister.

Fischer selv understreket i spørretimen at han tar klar avstand fra all voldsbruk: -Vold er fullstendig uegnet som politisk kampmiddel, understreket han, og tilføyde at han ser på opposisjonens angrep som legitim kritikk mot en politisk motstander.

Vitneprov

Fischer forklarte seg tirsdag for retten i Frankfurt om sin fortid som demonstrant og aktivist på 1960- og 70-tallet. Han ble avhørt som vitne i rettssaken mot en gammel venn, Hans-Joachim Klein, som er tiltalt for terrorisme.

Den tyske utenriksministeren bekreftet at han som ung demonstrant hadde sparket og slått en politimann. Han avviste derimot anklagen om at han skulle ha kastet bensinbomber, eller oppbevart våpen for den beryktede terroristen Carlos, alias «Sjakalen».

Tysklands største og mest leste avis, tabloiden Bild, ga i sin kommentar onsdag betinget støtte til Fischer. Han var en revolusjonær med hjertet på rette sted, en slags Robin Hood, men samtidig må man huske at han angrep selve Tysklands stats- og rettsorden, skrev Bild.