Baneheia-drapene

Krever flere titalls millioner

Etter at Viggo Kristiansen torsdag blir formelt frikjent for drapene i Baneheia, vil hans advokater kreve flere titalls millioner kroner i oppreisning og erstatning.

FRIKJENT: Viggo Kristiansen vil kreve erstatning og oppreisning på flere titalls millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FRIKJENT: Viggo Kristiansen vil kreve erstatning og oppreisning på flere titalls millioner kroner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Nå skal vi først bli ferdig med rettsforhandlingene i Borgarting lagmannsrett. Når Viggo Kristiansen (43) er endelig og formelt frikjent, vil vi ta kontakt med Statsforvalteren og fremme et krav om oppreisning og erstatning for den urett han har vært utsatt for, sier advokat Bjørn Gulstad til Dagbladet.

Advokaten vil foreløpig ikke fastslå hvor mange millioner de vil kreve av den norske stat. Men han bekrefter overfor Dagbladet at det vil komme krav om erstatning og oppreisning på flere titalls millioner kroner.

13. februar 2002 dømte Agder lagmannsrett Viggo Kristiansen til 21 års fengsel, for drapene på to små jenter - Lena Sløgedal Paulsen (10 år) og Stine Sofie Sørstrønen (8 år) i Baneheia 19. mai 2000.

Fått unnskyldninger

Etter gjentatte forsøk på å få saken gjenopptatt, vedtok Gjenopptakelseskommisjonen med tre mot to stemmer i februar 2021, at Viggo Kristiansen skulle få prøvet saken på ny.

1. juni i fjor ble Viggo Kristiansen løslatt fra Ila fengsel.

USKYLDIG DØMT: Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års fengsel, for drapene i Baneheia. Foto: Eivind Pedersen
USKYLDIG DØMT: Viggo Kristiansen ble i 2002 dømt til 21 års fengsel, for drapene i Baneheia. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

I oktober i år ba riksadvokat Jørn S. Maurud om at Kristiansen skulle frifinnes. Maurud understreket at Kristiansen var uskyldig og at omgivelsene bør betrakte ham slik.

Deretter har både justisminister Emilie Enger Mehl, politidirektør Benedicte Bjørnland, politimester Kjersti Askholt i Agder politidistrikt og riksadvokaten beklaget overfor Kristiansen. Dommen mot Viggo Kristiansen blir beskrevet som en av Norges største rettsskandaler.

Oppreisning og erstatning

Ved siden av drapene i Baneheia, ble Viggo Kristiansen også dømt for seksuell omgang med en jente i sjuårsalderen. Den delen av dommen er rettskraftig. Den delen av straffen skal trekkes fra, når Kristiansen nå blir frikjent av Borgarting lagmannsrett. Rettspraksis viser at straffen for overgrepene Kristiansen er dømt for – og som ikke er opphevet – er fengsel i underkant av ett år.

Noe som igjen betyr at Viggo Kristiansen vil få oppreisning og erstatning for å ha sonet 20 år urettmessig.

FREMMER KRAV: Sammen med kollega Arvid Sjødin kommer advokat Bjørn A. Gulstad (bildet) til å kreve flere titalls millioner kroner i oppreisning og erstatning til Viggo Kristiansen. Foto: Lise Åserud / NTB
FREMMER KRAV: Sammen med kollega Arvid Sjødin kommer advokat Bjørn A. Gulstad (bildet) til å kreve flere titalls millioner kroner i oppreisning og erstatning til Viggo Kristiansen. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Advokat Bjørn Gulstad bekrefter overfor Dagbladet at det kan bli fremmet flere krav, om både oppreisning og erstatning.

Titalls millioner

- Vi vil også vurdere om det skal fremmes krav, på vegne av folk som indirekte har blitt påført skade eller økonomisk tap på grunn av den feilaktige dommen mot vår klient, sier Gulstad.

Etter hva Dagbladet erfarer betyr det at advokatene til Viggo Kristiansen også vil kreve millionbeløp i erstatning og oppreisning til 43-åringens familie.

Selv om advokatene Arvid Sjødin og Gulstad foreløpig ikke ønsker å si hvor mange millioner de vil kreve, er det grunn til å anta at oppreisningen og erstatningen Viggo Kristiansen vil få, blir rekordhøy.

Fritz Moen

Fritz Moen ble uskyldig dømt for drap på Sigrid Heggheim og Torunn Finstad i Trondheim på 1970-tallet. Han sonet 18,5 år av straffen på 21 års fengsel.

Tre år etter sin død, ble han i 2008 tilkjent det som da var norsk rettshistories største oppreisning.

USKYLDIG: Fritz Moen fikk 16 millioner i erstatning og oppreisning etter sin død. Her sammen med privat etterforsker Tore Sandberg og advokat John Christian Elden. Foto: Heiko Junge / NTB
USKYLDIG: Fritz Moen fikk 16 millioner i erstatning og oppreisning etter sin død. Her sammen med privat etterforsker Tore Sandberg og advokat John Christian Elden. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Staten tilkjente dødsboet 16 millioner kroner i erstatning. Av dette var 13 millioner kroner oppreisning for såkalt ikke-økonomisk skade, og tre millioner i erstatning. Men for justismordet etter Torunn Finstad-saken fikk Moen ingen oppreisning. Begrunnelsen var at Moen døde før han ble frifunnet.

Advokat John Christian Elden krevde 28 millioner kroner i erstatning, mens statsadvokaten i Trøndelag hadde innstilt på 23 millioner.

Liland-saken

I 1970 ble Fredrikstad-mannen Per Kristian Liland (død i 1996) dømt til 21 års fengsel, og 10 års sikring for å ha drept to menn i hjembyen i desember 1969. Dobbeltdrapet ble omtalt som «øksedrapene i lille helvete».

«LILLE HELVETE»: Per Kristian Liland ble frikjent etter å ha sonet 14 år av dommen på 21 års fengsel, for øksedrapene i det som ble beskrevet som lille helvete i Fredrikstad. Foto: Berit Roald / NTB
«LILLE HELVETE»: Per Kristian Liland ble frikjent etter å ha sonet 14 år av dommen på 21 års fengsel, for øksedrapene i det som ble beskrevet som lille helvete i Fredrikstad. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Liland satt fengslet i 14 år, og var under sikring fram til 1993. Saken ble gjenopptatt i 1994, og Liland ble frikjent. Eidsivating lagmannsrett tilkjente ham 3,47 millioner kroner i erstatning og 10 millioner i oppreisning.

«Kost og losji»

Etter at Per Kristian Liland var frikjent, og Eidsivating lagmannsrett skulle ta stilling til erstatning og oppreisning, krevde daværende førstestatsadvokat Lasse Qvigstad at beløpet skulle avkortes for kost og losji.

KREVDE: Daværende førstestatsadvokat Lasse Qvigstad krevde at Per Kristian Liland skulle trekkes for kost og losji, for den tiden han satt uskyldig i fengsel. Bjørn Langsem / Dagbladet
KREVDE: Daværende førstestatsadvokat Lasse Qvigstad krevde at Per Kristian Liland skulle trekkes for kost og losji, for den tiden han satt uskyldig i fengsel. Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Begrunnelsen var at statsadvokat Qvigstad mente det var ikke ført noe bevis som utelukket straffskyld mot Liland.

Det er ikke grunn til å tro at påtalemyndighet vil kreve fradrag for kost og losji, når Viggo Kristiansen får sin erstatning og oppreisning for urettmessig å ha blitt dømt for drapene i Baneheia.

Dersom man legger erstatningen og oppreisningen til Per Kristian Liland til grunn, tilsvarer den summen han fikk, i dag nærmere 27 millioner kroner.

Fritz Moen ble tilkjent 16 millioner etter sin død, i dagens pengeverdi tilsvarer det i underkant av 23 millioner kroner.

Etter hva Dagbladet erfarer vil advokatene til Viggo Kristiansen totalt kreve mellom 30 og 50 millioner kroner i erstatning og oppreisning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer