Krever flere voktere etter fangeflukt

To fanger rømte enkelt fra Sem fengsel i går kveld. De fengselsansattes fagforening krever bedre bemanning i fengselsnorge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG/OSLO (Dagbladet): To menn på 21 og 23 år slo ned to fengselsbetjenter, tok fra dem nøklene og låste seg enkelt ut fra Sem fengsel i går kveld. De benyttet seg av drosje for å komme raskt vekk fra fengselet. Men tjuvpermen ble kortvarig. Etter tre timer ble de med kort mellomrom pågrepet av politiet uten dramatikk på en adresse i Tolvsrød, utenfor Tønsberg sentrum, opplyser Vestfold politidistrikt. Mennene sitter inne for narkotika- og vinningskriminalitet. De to fengselsbetjentene ble tatt hånd om av helsepersonell og var noe oppskaket etter hendelsen. Sem fengsel er et varetektsfengsel der mange av de innsatte venter på rettskraftig dom før de blir overført til soningssteder som passer dem. Fengselet har høyeste sikkerhetsnivå.

-  Mer bemanning

De to mennene rømte under en såkalt fellesskapsperiode der de innsatte kan bedrive sosiale aktiviteter sammen. Det var satt av to fengselsbetjenter til å sørge for sikkerheten i fellesskapsrommet.

-  Kanskje det skulle vært flere på vakt for å håndtere situasjonen? spør Roar Øvrebø, leder i Norsk Fengsel og Friomsorgsforbund (NFF), etter hendelsen i Tønsberg går .

-  Vi har tidligere konkludert med at det er for lav bemanning i norske fengsler. Bemanninga er ikke beregnet ut fra deres oppgaver, men ut ifra budsjettet. Det er galt, sier Øvrebø.

-  I Sem fengsel er det rundt 0,75 ansatte per innsatte. Det er for lite i et slikt høysikkerhetsfengsel, sier leder for region sør i NFF, Asle Aase.

Han mener det er fryktelig trist at slikt skjer.

-  Det betyr at vi må sette enda mer fokus på bemanningsspørsmålet i fengslene. Vi kan ikke tolerere at innsatte kan gå til angrep på offentlige tjenestemenn som er satt til å gjøre en jobb, sier Aase.

 MENNESKEJAKT:  Store politistyrker, politihunder og helikopter deltok i jakten på rømlingene i Tønsberg i går kveld. Foto: Pål Terje Støtvig.
MENNESKEJAKT: Store politistyrker, politihunder og helikopter deltok i jakten på rømlingene i Tønsberg i går kveld. Foto: Pål Terje Støtvig. Vis mer

Søker klarhet

Det var ikke redusert bemanning på grunn av ferieavvikling eller andre grunner på Sem fengsel i går. Det opplyser fengselsleder Alf Bjarne Olsen til Dagbladet.

-  Jeg har jobbet med dette siden 1976, og har aldri opplevd noe liknende, sier han.

Ekspedisjonssjef i Justisdepartementet, Kristin Bølgen Bronebakk, mener det er for tidlig å konkludere med bemanningssvikt i denne spesielle situasjonen.

-  Vi må få klarhet i hva som har skjedd. De to berørte betjentene må få summet seg før vi kan konkludere med noe som helst. Men viser det seg at de kom seg ut på grunn av bemanningssituasjonen må vi vurdere den, sier Bronebakk, som sier de uansett skal analysere hendelsen i ettertid.

Bølgen Bronebakk sier det har vært tre-fire rømninger i norske fengsler så langt i år.

-  Tatt i betraktning det veldig lave antallet hendelser, mener jeg at vi ikke kan konkludere med at bemanningen går utover sikkerheten, sier Bronebakk.

Går gjennom rutinene

Fengselslederen sier de skal gå gjennom rutinene sine for å finne ut hva som gikk galt, og hva som kan gjøres bedre i framtida. De to rømlingene ble fraktet til Tønsberg for avhør i går kveld. Drosjesjåføren ble også avhørt.

SEM FENGSEL: Fangene overlistet to fengselsbetjenter, tok fra dem nøklene og låste seg ut til kortvarig frihet fra Sem fengsel i går.