Krever flyktningseier etter Frps bomkutt

KrFU-lederen har tydelige krav til forhandlingene om statsbudsjettet.

FORVENTER GJENNOMSLAG: Leder i KrFU Martine Tønnessen mener kvoteflyktniger må prioriteres i neste års statsbudsjett som lages nå. Foto: Nina Hansen
FORVENTER GJENNOMSLAG: Leder i KrFU Martine Tønnessen mener kvoteflyktniger må prioriteres i neste års statsbudsjett som lages nå. Foto: Nina HansenVis mer

- Bompengekutt var på Frps kvote, da må KrF få mer igjen på dette budsjettet. Det sier leder i Kristelig folkepartis ungdom, Martine Tønnessen til Dagbladet.

Støvet etter den heftige bompengestriden i regjeringen har knapt lagt seg, men allerede er den neste, dragkampen i regjeringen i gang.

Statsrådene sitter nå samlet på budsjettkonferanse der neste års statsbudsjettmilliarder skal fordeles.

KrFU-lederen er tydelig på at hun nå forventer store seire for KrF-saker, etter den Frp-initierte bomrunden.

- Minst 3000 kvoteflyktninger

Hun viser til at bompengerunden har bundet opp «en masse penger ikke bare i dette statsbudsjettet, men i mange budsjetter framover.»

- Da frykter jeg for KrFs gjennomslag. Mitt innspill er at vi må få gjennomslag på kvoteflyktninger. 3000 kvoteflyktninger er det minste KrF kan godta. Klarer man å forhandle det opp er det ønskelig og varmt velkommen. Mindre kan ikke KrF være med på, sier Tønnesen, og viser til Granavolden-plattformen, dokumentet som ble framforhandlet mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF, da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar.

- Jeg er veldig fornøyd med regjeringsplattformen, men statsbudsjettet er den store testen. Jeg er ekstremt opptatt av at KrF skal få det de er blitt lovet på kvoteflyktningstallet.

Hun mener det lave antallet asylankomster også taler for dette.

- Nå kommer det veldig få asylsøkere til Norge på grunn av en streng politikk med stengte grenser i Europa. Jeg er skeptisk til hvordan Europa har løst dette, men da må vi i alle fall ta i mot disse 3000 kvoteflyktningene.

MUSLIMHAT: Cathrine Thorleifsson ved UiO forteller om globale, transnasjonale fellesskap på nettet hvor det spres sterkt rasistisk innhold. Vis mer

Regner med drama

- Hvordan tror du Frp vil reagere på et slikt krav nå rett før valget?

- Dette har de vært med på i Granavolden-plattformen. De fikk gjennom en del på retorikken, men KrF fikk gjennomslag på politikken. I 2019 fikk vi inn 3000 kvoteflyktninger og i Grandavolden står det at antallet skal videreføres på dette nivået, sier hun og legger til:

- Det er nå 70, 8 millioner mennesker på flukt. Dette er mye viktigere enn hvor mye du betaler når du passerer en bom. Men det blir sikkert drama, sier hun.

- Naivt

Formann i Fremskrittspartiets ungdom Bjørn-Kristian Svendsrud er som ventet langt fra enig.

- KrFU må ha misforstått Granavolden, 3000 kvoteflyktninger er ingen minimumsgrense slik Tønnesen ønsker, det er et maksimumstak, mener Svendsrud.

I en melding til Dagbladet skriver han at dette viser at KrFU har «en naiv og feilslått innvandringspolitikk.»

- Jeg er opptatt av å hjelpe flest mulig mennesker på flukt, det gjør vi gjennom å gi hjelp i nærområdene slik som mat, husly, sanitærforhold og utdanning, sier FpU-lederen.

Han viser til beregninger fra Brochmann 2-utvalget og skriver at man for prisen av 500 kvoteflyktninger kunne hjulpet 760 000 flyktninger i Jordan.

- Jeg mener det etisk riktige er å bruke ressurser på flyktninger i nærområdene. Både fordi vi da hjelper flest mulig mennesker, men også av hensyn til de integreringsutfordringene vi har her hjemme.