Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever forbud mot gamle vedovner

Salgsstopp siden 1998. Men to millioner i bruk.

 FYRER MED VED:  Men nå må to millioner gamle vedovner skrotes, krever bransjeforening. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene, NTB Scanpix.
FYRER MED VED: Men nå må to millioner gamle vedovner skrotes, krever bransjeforening. Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamle ovner og ildsteder slipper ut fem-seks ganger så mye svevestøv som nye.

Nå vil bransjeforening Norsk Varme ha forbud mot å fyre i gamle ovner.

Det er nesten to millioner gamle ovner i Norge, til tross for at det har vært ulovlig å selge slike ovner siden 1998.

Gamle ovner forurenser mye, samtidig som de bare utnytter rundt 40 prosent av energien i vedkubbene.

Dobbel varme
Til sammenligning henter moderne ovner ut rundt 80 prosent av energien i veden, i tillegg til å forurense mye mindre.

- Det er ikke noe alternativ til vedfyring i Norge. Mer enn 10 prosent av boligoppvarmingen i Norge kommer fra vedfyring.

- På kalde dager ville strømnettet kollapse uten den effektive varmen vedfyring gir. Målet er at vedfyringen må skje med 100 prosent nye, rentbrennende ovner, sier, sier styreleder i Norsk Varme, Merethe S. Halvorsrød.

Gradvis forbud i Tyskland
Hun mener det må flere tiltak til for å få skiftet ut gamle ovner og ber derfor myndighetene om å vurdere forbud mot å brenne i gamle ovner dersom ikke flere bytter til rentbrennende ildsteder, slik at svevestøvet reduseres.

Hun viser til at Oslo kommune fra årsskiftet gir inntil 6.000 kroner for gamle ovner som byttes ut, og at Tyskland innfører gradvis forbud mot fyring i gamle ovner.

Bransjeforeningen mener myndighetene må gi økonomisk støtte til bytte av ovner.

- Nedgangen i ovnssalget de siste årene viser at folk trenger et dytt for å komme i gang. I og med at de nye ovnene produserer dobbelt så mye energi som de gamle, er dette også et Enøktiltak, i tillegg til et forurensningstiltak, sier styreleder Halvorsrød.

(NTB).

Lik Dagbladet på Facebook