Frykter nye varianter aller mest:

Krever forbud

Byrådsleder Raymond Johansen frykter aller mest at nye virusvarianter skal komme til Oslo og Norge som følge av importsmitte. Nok en gang krever han at kontrollen styrkes.

GARDERMOEN: - Det er en nødvendig karantene man er nødt til å ta, sier reisende May Kristin Knutsen. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt276 -4
døde 687 +3
påvist smittet 136 000 000+521.5K
døde 2 940 000 +7.7K
Se mer

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo sier til Dagbladet at han mener at det er to ting som er viktig for å lykkes framover: Strengere tiltak mot importsmitte og vaksinasjon.

- Dersom vi klarer å få ned smittenivået i Oslo og Norge nok en gang, så kan vi ikke tillate oss å bli satt tilbake igjen av nye importerte virusvarianter. Det er ekstremt viktig at folk begrenser utenlandsreiser til et absolutt minimum, sier Johansen til Dagbladet og stiller krav:

- Først og fremst trenger vi at det stilles et nødvendighetskrav for reiser, og at alle unødvendige utenlandsreiser forbys. Vi har også behov for at alle tester seg før utenlandsreiser og etter ankomst til Norge. Det er nødvendig at vi har størst mulig sikkerhet mot import av nye virusvarianter.

Slår tilbake

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland slår tilbake i en uttalelse til Dagbladet.

- Vi har, og har hele tiden hatt, blant Europas desidert strengeste innreiserestriksjoner. Vi har løpende strammet inn på reglene, enten det har vært hvem som får komme inn i landet, flere og flere testkrav og strengere karantenekrav, uttaler Mæland til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg har inntrykk av at folk i det store og hele overholder tiltak og anbefalinger. Det er også mitt inntrykk at det er færre utenlandsreiser enn forventet. Vi har innført strenge test- og karantenekrav for alle som kommer tilbake fra utlandet, men vi må gjøre opp status etter påska.

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen på sitt kontor i Rådhuset da han møtte Dagbladet i mars. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen på sitt kontor i Rådhuset da han møtte Dagbladet i mars. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ankomsttall

Johansen strammet inn smitteverntiltakene i Oslo for tredje gang på litt over to uker så seint som 15. mars. Nå håper han at han har gjennomført sin siste nedstenging.

- Nå har oslofolk vist at dette egentlig ikke er bare opp til oss selv. Oslo ser ut til å klare å slå ned den tredje smittebølgen, og jeg håper at vi ikke trenger å stenge igjen. Jeg håper at vi har stengt ned for siste gang. Derfor er det viktig å styrke kontrollen på importsmitten og å få tilgang på flere vaksinedoser.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det har blitt registrert at 75 907 personer har ankommet Norge siden 15. mars. 55 698 av dem har hatt helt eller delvis unntak fra karantene, mens 20 209 har vært omfattet av ordinær karanteneplikt.

De aller fleste som har ankommet Norge og har hatt unntak fra karanteneplikten, har utført en arbeidsreise. Det er også registrert en stor andel pendlere fra Sverige og Finland blant dem som har hatt unntak.

HAR EFFEKT: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommer med to viktige nyheter om utviklingen i pandemien. Reporter: Jeanette N. Vik / Dagbladet TV Vis mer

Dominerer i Norge

Nå er det den britiske virusvarianten som dominerer smittespredningen i Norge. Det har også blitt påvist tilfeller av den sørafrikanske og den brasilianske virusvarianten.

Men viruset muterer stadig, og det kan komme varianter som er mer smittsomme, mer dødelige og som vaksinene ikke har like god effekt mot. Det er dette som Johansen frykter aller mest.

- Jeg frykter at det skal komme nye muterte virusvarianter til Norge som følge av importsmitte. Det kan komme nye varianter som er mer smittsomme enn den britiske virusvarianten og som vaksinene kanskje ikke har like god effekt mot, og det er det jeg frykter aller mest.

Foreløpige undersøkelser tyder på at vaksinene har godt effekt mot både den britiske og den sørafrikanske virusvarianten, men FHI opplyser at det fortsatt er en del spørsmål knyttet til vaksinenes effekt mot den brasilianske varianten.

NYTT VAKSINESCENARIO: Smittevernsdirektør i FHI; Geir Bukholm spår strenge tiltak rundt 17. mai, på tross av et nytt og optimistisk vaksinescenario. Video: Røssland/Andresen Vis mer

Karantenehotell

Fram til onsdag hadde opptil 30 personer forlatt karantenehotellene ved Gardermoen før karantenen var fullført, og kommunikasjonsrådgiver Roger Sandum i Ullensaker kommune opplyser til Dagbladet at opptil fire personer har gjort det samme mellom onsdag og fredag.

Dagbladet spurte Johansen om hva han synes om dette.

- Enkelte kan sikkert synes at det er urimelig å gjennomføre karantenen på et karantenehotell når man har et hus tilgjengelig, hvor man kunne ha oppholdt seg. Det er ikke vanskelig å ha forståelse for det, sier Johansen og fortsetter:

- Men med våre erfaringer med importsmitte og hvilken betydning det har hatt for epidemien i Norge, så vil jeg oppfordre på det sterkeste å forholde seg til reglene, og hvis man ikke gjør det så kan man få ganske kraftige bøter.

Johansen påpeker at man kan være smittet selv om man føler seg frisk.

- Mitt inntrykk er at de aller fleste er flinke. Jeg forstår at det kan være både kjedelig og trist å gjennomføre karantenen på et karantenehotell i påska, men jeg håper at disse reglene også påvirker folks reiselyst.

TUNGT ÅR: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), forteller hva som har vært det verste med corona-året i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Vaksinasjon

De siste dagene har det kommet en rekke gode vaksinenyheter. I tillegg til at Pfizer- og Moderna-vaksinene er opptil 95 prosent effektive mot alvorlig covid-19-sykdom, er de også 90 prosent effektive mot covid-19-smitte. Pfizer har også opplyst at deres foreløpige undersøker viser at vaksinene deres er svært effektive også etter seks måneder, som er så langt man har kommet på nåværende tidspunkt.

Samtidig har FHI forlenget AstraZeneca-pausen fram til 15. april som følge av at de har behov for mer informasjon før de fatter en beslutning om bruk av vaksinen i Norge.

- I disse dager passerer Oslo 100 000 satte vaksiner siden vaksinasjonen startet med Svein Andersen. Oslo kommune har kapasitet til å sette 110 000 vaksiner i uka, og vi håper virkelig at vi framover får muligheten til å bruke mer av den kapasiteten. Vi har også bedt folk om å registrere seg for vaksinasjon, slik at de kan stille opp på kort varsel, sier Johansen og forteller at han også har registrert seg.

- Selv om det har vært dårlige nyheter knyttet til AstraZeneca-vaksinen, så er det ingen tvil om at vaksiner totalt sett har veldig god effekt, og er vår vei ut av pandemien.

Status vaksinasjon Full oversikt

835 970 (15.6%)i Norge har fått dose nr 1
295 358 (5.50%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer