Krever foreldreopprør: - Diskriminerende

To firebarnsmødre på Stortinget vil ha et oppgjør med diskriminerende holdninger etter MDG-lederens avgang.

STORTINGSFORELDRE: Margret Hagerup (H) og Tuva Moflag (Ap) mener holdningene mot politikerforeldre er blitt et strukturelt problem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STORTINGSFORELDRE: Margret Hagerup (H) og Tuva Moflag (Ap) mener holdningene mot politikerforeldre er blitt et strukturelt problem. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En velger sa han ikke lenger ville stemme Høyre fordi en firebarnsmor sto på toppen av lista, og barna burde skånes fra det.

En ordfører jobbet hardt for å endre møtetidene for å få det til å passe med familielivet. I jaktperioden var det derimot møtefri.

Margret Hagerup (H) og Tuva Moflag (Ap) nevner i fleng.

De to stortingspolitikerne vil ha et felles oppgjør etter at Une Bastholm gikk av som MDG-leder. Det handler både om holdninger de møter som småbarnsforeldre og om tilrettelegging.

- Kall det gjerne et foreldreopprør, sier Hagerup til Dagbladet.

- Diskriminerende

De er politiske motstandere gjennom fem år på Stortinget. Men de har liknende erfaringer som firebarnsmødre fra rikspolitikken og lokalpolitikken.

Hagerup mener det foregår en ubevisst og usynlig diskriminering.

- Både i politikken og arbeidslivet syns man nok ofte det er en fordel om du ikke er i småbarnsfasen. Det virker diskriminerende, og det skal ikke være slik, men mange tenker det nok underbevisst, sier Hagerup.

De er i sin andre stortingsperiode og vil vise at det er fullt mulig å kombinere det med å ha småbarn. De oppfordrer flere kvinner til å bli aktive.

Stikk til MDG-nestlederen

Une Bastholm gikk i forrige uke av som MDG-leder fordi det ble for krevende å kombinere rollene som partileder, stortingsrepresentant og småbarnsmor.

Da nestleder Arild Hermstad åpnet for å bli ny lederkandidat, sa han til Aftenposten at det var en fordel at hans egne barn har flyttet ut.

FØLELSESLADD: Une Bastholm trekker seg som partileder for MDG. Kommentator Sondre Hansmark kaller det en følelsesladd seanse. Video: NTB / Dagbladet TV. Reporter: Steinar Suvatne. Vis mer

Moflag mener det var en uheldig og sleivete kommentar, men som illustrerer et poeng:

- Summen av det ble at når en småbarnsmor går av, er det en fordel at det kommer inn en mann med barn som har flyttet ut, sier Moflag.

Tøffelheltmann

Oppfordringen går til både politikere og arbeidsgivere om å legge til rette for flere videomøter og tilrettelagte møtetider. Men de mener også det må til en holdningsendring blant folk flest.

- Jeg får jevnlig kommentarer som «hvordan går det med ungene?» Underforstått at det ikke er sikkert det går så bra med barna siden jeg pendler til jobb og mannen min er mest hjemme. Videre sier de at «mannen din må være snill» sier Hagerup.

De mener problemstillingen også gjelder menn. Hagerup tror menn møter om mulig enda mer fordommer om de prioriterer barna.

- Det viser hvor strukturelt dette problemet er, sier Hagerup.

- Min mann ble kalt tøffelhelt når noen hørte at jeg skulle på Stortinget og at han skulle være hjemme med ungene, sier Hagerup.

Også fra eget parti

Moflag sier hun har blitt heiet fram som firebarnsmor, men at det ikke er lett å bli respektert og forstått når hun setter grenser for å prioritere barna.

- Du blir invitert til utrolig mye, både faglig og sosialt. Sier du nei for å prioritere en lørdag med familien, får du kanskje til svar at «det var synd», heller enn «det skjønner jeg godt». Det ligger noe mer i det svaret som er belastende, sier Moflag (Ap).

- Kommer disse forventningene også fra ditt eget parti, slik at det har noe å si for din karriere?

- Det kan være begge deler, sier Moflag.

- Hjertens enig

MDGs fungerende leder Arild Hermstad svarer at kommentaren om at det er en fordel ved ham at barna har flyttet ut, ikke handlet om ham som lederemne:

MDG-SJEF: Arild Hermstad, fungerende nestleder i MDG. Foto: Terje Pedersen / NTB
MDG-SJEF: Arild Hermstad, fungerende nestleder i MDG. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Den replikken handlet om min livssituasjon og ikke om meg som lederkandidat. Likevel er det godt å se at det har bidratt til en viktig og konstruktiv debatt, sier han.

- Jeg er hjertens enig med Moflag og Hagerup i at vi må legge bedre til rette for at småbarnsforeldre skal kunne kombinere politikk og familieliv, legger Hermstad til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer