Nav-ombud i det blå

Krever fortgang for Nav-ombud

NAV-skandalen viser viktigheten av å få på plass et NAV-ombud så fort som mulig, mener Frp. Regjeringspartner Høyre advarer mot forhastede løsninger.

VIL HA NAV-OMBUD: Frps Erlend Wiborg, leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, mener det nå haster å få på plass et Nav-ombud. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
VIL HA NAV-OMBUD: Frps Erlend Wiborg, leder av Stortingets arbeids- og sosialkomite, mener det nå haster å få på plass et Nav-ombud. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er over ti år siden kravet om et Nav-ombud først dukket opp. I opposisjon kjempet Frp i en årrekke for at et slikt ombud skulle innføres.

Bare måneder før han ble arbeidsminister i 2013, lovte Robert Eriksson (Frp) at dette var et av Frps hovedkrav for Nav hvis de fikk regjeringsmakta valget samme høst.

Nå - seks år seinere - er det fortsatt i det blå om det blir noe av.

Det er så langt heller ikke utredet - til tross for at flertallsregjeringens Granavolden-plattform forplikter til å utrede NAV-ombud som en del av de fylkesvise pasient- og brukerombudene.

Ber regjeringa raska på

Nå krever Frps Erlend Wiborg fortgang fra egen regjering.

- I forbindelse med opprullingen av Nav-saken, mener jeg det er enda mer viktig at dette kommer på plass fort, rett og slett så folk som stanger hodet i systemet skal få hjelp, sier stortingsrepresentanten, som sier han ikke vil spekulere i om NAV-skandalen kunne vært unngått dersom Frp hadde fått gjennomslag for ønsket sitt tidligere.

Wiborg forventer at det nå kommer på plass innen utløpet av stortingsperioden, altså høsten 2021.

- BØR GÅ: Erlend Wiborg, leder i Stortingets arbeids- og sosialkomité (Frp), mener at NAV-sjefen bør gå av etter NAV-skandalen, fortalte han høsten 2019. Video: Nicolai Delebekk. Reporter: Mats Rønning Vis mer

- Tror vi får det på plass

- Frp har ønsket å innføre dette i en årrekke, men vi fikk først gjennomslag i regjeringsplattformen for et år siden. Jeg forventer at man nå får dette på plass, og det har jeg vært tydelig på overfor regjeringen også, sier Wiborg, som leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.

- Regjeringsplattformen forplikter ikke til å faktisk innføre det?

- Nei, men jeg er veldig klar på at dette må komme på plass i denne stortingsperioden og tror vi får det på plass, sier Wiborg.

- Hva er det det står på, da?

- Det får egentlig de andre partiene svare på, for vi har vært veldig klare på at vi har ønsket det hele tiden. De som eventuelt er imot er de som får svare på hva motforestillingene er, for jeg har egentlig ingen, sier Wiborg.

Stortingskollega Heidi Nordby Lunde (H) er ikke like sikker på at et eget NAV-ombud er svaret, og påpeker at oppgavene et sånt ombud får, kanskje like gjerne kan legges til eksisterende funksjoner.

Avventende

Hun advarer mot forhastede tiltak for å bedre Nav etter trygdeskandalen - og sier det i dag er viktigere for henne at man starter en utredning, enn at man faktisk innfører Nav-ombud som en egen funksjon.

- Det er mye vi trenger å gjøre i kjølvannet av Nav-saken, og dette kan være en av de tingene, men det er viktig at vi nå ikke bare sitter og finner på tiltak, sier Nordby Lunde.

Samtidig mener også hun at utredningsarbeidet bør komme i gang.

DELT: Heidi Nordby Lunde (H) mener det er greit å skynde på utredningen, men er ikke overbevist om at NAV-ombud skal innføres som en egen funksjon av den grunn.
DELT: Heidi Nordby Lunde (H) mener det er greit å skynde på utredningen, men er ikke overbevist om at NAV-ombud skal innføres som en egen funksjon av den grunn. Vis mer

- Så vidt jeg vet har det ikke kommet i gang noen utredning, men det er selvsagt viktig at det kommer i gang, og vi på Stortinget kan godt skynde på den utredningen litt, sier Nordby Lunde.

Må skjene til NAV-granskning

Hun mener det er viktig at den også tar innover seg resultatet fra det regjeringsoppnevnte granskningsutvalgets gjennomgang av NAV-skandalen, som kommer til sommeren.

Statssekretær: Guro Angell Gimse (H) er statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet.
Statssekretær: Guro Angell Gimse (H) er statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet. Vis mer

Dagbladet har forsøkt å få et svar fra Arbeids- og sosialdepartementet på hvor utredningsarbeidet er i løypa, uten å få et konkret svar.

- Spørsmålet om etablering av et NAV-ombud er et eget punkt i regjeringsplattformen. Det er fortsatt til vurdering, men det er per i dag ikke konkludert i saken, skriver statssekretær Guro Angell Gimse (H) i en sms til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer