LAR VENTE PÅ SEG: Siden saken ble hastebehandlet i Stortinget, må etterarbeidet gjøres nå, forklarer statssekretær Torkil Åmland (Frp). Derfor er det fortsatt uklart om personer som «Armin», som rømte fra Norge i oktober, er omfattet av vedtaket til Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LAR VENTE PÅ SEG: Siden saken ble hastebehandlet i Stortinget, må etterarbeidet gjøres nå, forklarer statssekretær Torkil Åmland (Frp). Derfor er det fortsatt uklart om personer som «Armin», som rømte fra Norge i oktober, er omfattet av vedtaket til Stortinget. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Krever fortgang for «oktoberbarna»: - La dem komme hjem til jul

Drøyt tre uker før jul, vet asylsøkerne fortsatt ikke om de får sakene sine revurdert eller ikke. Nå krever «pårørende» i Norge en avklaring fra Justisdepartementet.

Det er snart to uker siden Stortinget gjorde det omdiskuterte asylvedtaket som skal sørge for at oktoberbarna og asylsøkere som har fått avslag på asylsøknadene sine det siste året skal få sakene sine revurdert.

Fortsatt råder det full forvirring om hvem som omfattes av det.

Kan få kontra

Nylig gikk det ut brev fra Utlendingsnemnda (UNE) til ungdommer på asylmottak om at de får bli i Norge fram til utlendingsmyndighetene er enige om hvordan vedtaket fra Stortinget skal tolkes.

«UNE er ikke sikre på at alle de som nå får et brev, vil være omfattet av stortingsvedtaket, og at de dermed vil få en ny vurdering av saken sin», skriver UNE på sidene sine.

- Det blir en ekstra belastning og usikkerhet, og det har på ingen måte roet ned mindreårige. Det har skapt enda mer usikkerhet. De jeg har formidla det til greier nesten ikke å ta det innover seg. Det er ingen glede for dem i det, sier nestleder Ine Johannesen i Vergeforeningen om Stortingets vedtak.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn