Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever fri med lønn for å ta seg av gamle foreldre

Krav i lønnsforhandlinger som starter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Eldrebølgen og manglende tilbud til syke eldre slår inn i lønnsforhandlingene i kommunal sektor som starter i dag.

YS kommune krever permisjon med lønn for at arbeidstakerne skal kunne ta seg av syke familiemedlemmer - ikke minst gamle pleietrengende foreldre.

Legebesøk og innleggelser

- Tiden er nå inne for at dagens fri med lønn til omsorg for syke barn utvides til også å gjelde omsorg for andre i familien, sier leder i YS kommune, Gunn Olander til NTB.

Hun sier mange yrkesaktive ønsker å være til stede når syke og pleietrengende foreldre trenger det, for eksempel i forbindelse med legebesøk, innleggelser eller akutt behov for pleie og omsorg i hjemmet.

YS kommune mener at innføring av lønnet permisjon for kortere fravær kan bidra til å gjøre det lettere å jobbe fulltid for mange  - særlig kvinner - som i dag jobber deltid. Det kan også være et bidrag til å stå lenger i jobb å vite at det er mulig å hjelpe egne foreldre når det oppstår behov for det.

375 000 ansatte

Lønnsforhandlingene i kommunal sektor starter klokken 12 mandag. Forhandlingene omfatter 375.000 ansatte som er organisert i 40 ulike fagforbund. Disse er igjen organisert i de fire forhandlingssammenslutninger, LO kommune, Unio, YS kommune og Akademikerne.

image: Krever fri med lønn for å ta seg av gamle foreldre

KS (kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) forhandler for arbeidsgiverne, som er 429 kommuner, 18 fylkeskommuner og 450 bedrifter.

Økende gap

LO Stat, YS Stat og Unio Stat  leverte fredag kravene i årets hovedtariffoppgjør i staten. De tre vil ha en større totalramme enn det som ble resultatet i privat sektor.

LO Stat, YS Stat og Unio Stat går sammen inn i årets tariffoppgjør med likelydende krav. De tre hovedsammenslutningene, som representerer ca 100 000 arbeidstakere, forlanger at det stadig økende gapet mellom lønnsnivået i staten og i privat sektor nå kompenseres, og at utdanning, kompetanse og ansvar belønnes også i statlige virksomheter.

TRENGER HJELP: Gamle, pleietrengende foreldre må ofte ha hjelp av barn. Nå blir kravet om fri med lønn til slik omsorg en del av tariffoppgjøret.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media