Krever frist for øreoperasjon

Fredrik Buan har stått ett år i sykehuskø for å få høre på begge ørene. Nå krever helseombudet at sykehuset gir fireåringen en frist for når han skal få operasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begrensede ressurser og kapasitetsproblemer ved sykehuset er ikke god nok begrunnelse for å utsette Fredrik Buans øreoperasjon. Det går fram av et brev som helse- og sosialombudet i Oslo har sendt til Rikshospitalet-Radiumhospitalet.

Som Dagbladet skrev i juli har Oslo-gutten ventet i ett år på å få satt inn cochleaimplantat (CI) i øret. Det første øret ble operert i fjor, men så lenge han ikke får CI på begge ørene, kan han ikke komme skikkelig i gang med lyd- og taletreningen.

Nødvendig helsehjelp

Paradoksalt nok ville Fredrik blitt operert på begge ørene samtidig, dersom han hadde stått noen måneder lenger i kø for første øreoperasjon. Nå prioriteres han og 45 andre barn som har fått CI på ett øre, etter yngre og «nydøve» barn.

-  Sykehusets argumentasjon er fullstendig ulogisk. Styret understreker i sitt eget dokument at det ved innsetting av to implantater ikke bør gå mer enn to- fire måneder mellom operasjonene. Likevel vil de ikke definere implantat to som nødvendig helsehjelp. Vi anbefales vel ikke operasjon på begge ørene hvis legene ikke mener det er nødvendig, sier Fredriks mor, Synøve Buan.

Helse- og sosialombud Petter Holm mener at fireåringen nå har krav på å få en tidsfrist for operasjon.-  Kapasitetsproblemer er ikke relevant når det skal fastsettes individuelle behandlingsfrister, skriver Holm.

Nye retningslinjer

Strategidirektør Stein Vaaler ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet HF forstår at foreldrene til barna som venter på operasjon nummer to er utålmodige, men mener at sykehuset prioriterer riktig.

-  Hørselen får du med det første implantatet. Det andre gir tilleggsgoder som retningshørsel og bedre lydbilde. I en situasjon hvor vi er i ferd må avvikle køer, er jeg ikke tvil om at det viktigste er å gi flest mulig barn hørsel. Men vi bestreber oss selvsagt også på å gi barn som står i restkø, hjelp så raskt som mulig, sier Vaaler.

Han vil avvente de nasjonale retningslinjene som Helsedepartementet er i ferd med å utarbeide for CI-operasjoner før han definerer CI-operasjon to som nødvendig helsehjelp.

Han kan heller ikke gi Fredrik noen frist for operasjon, slik helseombudet krever.Ifølge Synøve Buan går saken nå videre til Helsetilsynet.

VENTER: Da Dagbladet møtte Fredrik Buan (4) for første gang i juli i år, sto han som nummer 23 på venteliste for øreoperasjon. Det gjør han fortsatt.