Krever fritt leide for Snowden

Om han skulle få fredsprisen.

<strong>Nominerte:</strong> SV politiker Snorre Valen er en av de som har nominert Edward Snowden til Nobels fredspris 2014. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Nominerte: SV politiker Snorre Valen er en av de som har nominert Edward Snowden til Nobels fredspris 2014. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Michael Tetzschner (H) sier i dag at Norge bør arrestere og utlevere Edward Snowden til USA hvis han kommer til Norge som fredsprisvinner, og amerikanerne krever ham utlevert.

Snowden er etterlyst internasjonalt og siktet i USA for spionasje og tyveri av statlig eiendom. Som ansatt i etterretningsorganisasjonen NSA og en privat kontraktør hadde Snowden tilgang til store mengder topphemmelige dokumenter.  Han lekket tusenvis av dem til journalister, som så kunne dokumentere global masseovervåking.

Tetzschner påpeker at loven er lik for alle og at etterlyste bør arresteres og møte domstolene.

- Tetzschner er mer opptatt av å blidgjøre USA enn å stå opp for friheten og nobelkomiteens uavhengighet. Edward Snowden har gjort en enorm innsats for den ytringsfriheten og det liberale demokratiet som Tetzschner ellers sier han er så opptatt av. Snowden bør, om han vinner Nobels fredspris, så klart få fritt leide i Norge. Verken Kina eller USA har noe med hvem som får Nobels fredspris. Det er trist at Høyre nok en gang vil krype for stormakter, sier Snorre Valen (SV).

Valen er en av de som har nominert Snowden til Nobels fredspris.

Tyveri
Jurist Gjermund Mathisen, som har skrevet doktorgradsavhandling om utleveringsavtaler sier at Norge trolig er forpliktet til å arrestere og utlevere Edward Snowden hvis USA krever det på riktig grunnlag. Tyveri, som Snowden er siktet for, er et slikt grunnlag som kan gi Norge en folkerettslig plikt til å utlevere.

- Det er ikke automatikk i at Snowden må utleveres. For det første må det være hevet over en hver tvil at han ikke risikerer dødsstraff eller inhuman behandling i hjemlandet, for det andre er han tiltalt etter et arkaisk lovverk fra 1917 som fratar ham muligheten til å forsvare seg offentlig, og for det tredje vil han som varsler ha muligheten til å søke om politisk asyl. Snowden har avslørt forhold som er ulovlige i USA og ville vært ulovlige i Norge, og forfølges for det, sier Valen.

Krise
Han er enig med PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken, som betegner et scenario med arrestasjon og utlevering av en fredsprisvinner som den største krisen for nobelinstituttet i nyere tid.

- Alle forstår hvilken skandale det vil være om Norge returnerer en forfulgt fredsprisvinner til sitt hjemland. Uansett bør ikke problemstillingen Tetzschner reiser ha noe å si for Nobelkomiteens vurderinger. Det er like rett å gi Snowden prisen, uansett om han har mulighet til å komme til Norge eller ikke, sier Valen

Han omtaler Tetzschners holdning om at USA er en rettsstat og at Norge må følge opp sine folkerettslige forpliktelser som «lite ærerikt».

- Snowden sitter nå i autoritære Russland, fordi ingen frie land tør å ta  ham i mot. Ironien bør være åpenbar: Av frykt for å provosere USA, som har drevet massiv overvåking, har vi presset varsleren til Moskva. Tetzschners utspill er lite ærerikt, sier han.

<strong>Videolink:</strong> Hvis Edward Snowden blir tildelt fredsprisen uten å få garantier om at han kan komme til Norge uten å bli utlevert, kan han komme til å levere sitt Nobelforedrag på videolink fra Moskva. Foto: AFP
Videolink: Hvis Edward Snowden blir tildelt fredsprisen uten å få garantier om at han kan komme til Norge uten å bli utlevert, kan han komme til å levere sitt Nobelforedrag på videolink fra Moskva. Foto: AFP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer