DØDE AV HJERTEINFARKT: Clayton Lockett (38) døde av hjerteinfrakt etter skandalehenrettelse. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
DØDE AV HJERTEINFARKT: Clayton Lockett (38) døde av hjerteinfrakt etter skandalehenrettelse. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer

Krever full etterforskning og uavhengig granskning etter skandale-henrettelse

Cayton døde av hjerteinfarkt etter å ha fått ny «dødscocktail». Det hvite hus reagerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Henrettelsen av Clayton Lockett (38) har skapt sterke reaksjoner. Lockett ble prøvekanin for en ny henrettelsesmetode i den amerikanske delstaten Oklahoma.

Giftblandingen han fikk var en kombinasjon av beroligende middel, bedøvelse og en dødelig dose gift, og henrettelsen er blitt beskrevet som både mislykket og tilsynelatende smertefull.

13 minutter etter at han fikk sprøyta, ble Lockett urolig og begynte å mumle, og legen som var til stede stanset henrettelsen. Mindre enn en time seinere fikk Lockett hjerteinfarkt og døde, skriver nyhetsbyrået AFP.

Krever granskning - Vi må stanse alle henrettelser inntil det har blitt gjennomført en full etterforskning, en uavhengig granskning og åpenhet om hva som gikk galt, sier Madeline Cohen, ifølge USA Today.

Hun er advokaten til Charles Warner, som etter planen skulle henrettes etter Lockett i går. Denne henrettelsen er foreløpig utsatt i 14 dager.

Videre forteller advokaten at hun vil kreve en uavhengig obduksjon av 38-åringen.

Administrerende direktør Richard Dieter i organisasjonen Death Penalty Information Center sier ifølge USA Today at Locketts død må legge grunnlaget for å stanse all bruk av giftsprøyter under henrettelser, inntil prosessen er gransket og bedre forstått.

- Noen døde på grunn av statens inkompetanse, sier Dieter ifølge avisa.

Det hvite hus kritiserer Også Det hvite hus kritiserer henrettelsen i Oklahoma, og  slår de fast at henrettelsen ikke skjedde på humant vis.

- Vi har en grunnleggende regel om at henrettelser skal bli utført på en human måte. Dette tilfellet oppfylte ikke dette kriteriet, sier Det hvite hus' talsmann Jay Carney, ifølge NTB.

- Noe er galt Kort tid etter gårsdagens henrettelse uttalte guvernør Mary Fallin i Oklahoma at statens prosedyrer for gjennomføring av henrettelsen nå må gjennomgås, slik at man kan finne ut hva som gikk galt.

Også Lockett selv skal ha gitt uttrykk for at noe ikke var riktig da han fikk den første giftsprøyta i natt. Først begynte han å puste tungt og vri seg på benken. Så bet han tennene sammen og forsøkte å løfte hodet fra puta.

Ifølge New York Times skal han deretter ha uttalt «mann» og «noe er galt».

- Det var ekstremt vanskelig å se på, sier Clayton Locketts advokat Davdi Autry til nyhetsbyrået AP.

Utsatt  Henrettelsen av Lockett var utsatt i flere uker på grunn av rettslig strid om den nye giftcocktailen. Advokatene mente at delstaten holdt tilbake viktige opplysninger om giften, ifølge NTB.

Tidligere ble dødsdømte fanger i USA henrettet med en giftcocktail av legemidler produsert i Europa. Blant annet ble bedøvelsesmiddelet pentobarbital fra det danske legemiddelkonsernet Lundbeck brukt, ifølge NTB.

I 2011 gjorde Lundbeck og andre legemiddelselskaper om på distribusjonssystemene sine for å unngå at middelet skulle brukes til henrettelser. Dette har fått 32 amerikanske delstater til å forsøke å utvikle nye dødelige giftblandinger til sine henrettelser, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Annen skandale-henrettelse Etter at de europeiske produsentene trakk seg ut, har det vært to rapporterte tilfeller hvor fanger tydelig har blitt plaget før de døde.

I januar vekket en henrettelse oppsikt i Ohio, da Dennis McGuire ble henrettet med giftsprøyte ved Southern Ohio Correctional Facility i Lucasville i Ohio.

En reporter fra Associated Press beskrev at 53-åringen hev etter pusten, og at han åpnet og lukket munnen flere ganger i løpet av de omkring 15 minuttene det skal ha tatt fra sprøyten ble injisert til han ble erklært død.

McGuires barn, som overvar henrettelsen, skal ha reagert med gråt og var synlig rystet, ifølge reporter Sheila Gray som var til stede.

Det skal ha vært en kombinasjon av medikamentene midazolam og hydromorfon som ble brukt i denne henrettelsen.

53-åringens advokater hadde allerede protestert mot giftmiksturen, og hevdet at de ville kunne gi ham langvarig pustebesvær. Han var dømt for voldtekten og det påfølgende drapet på Joy Stewart i 1989.

- Texas er verst Texas er verstingstaten hva gjelder hyppigheten av dødsstraffer, ifølge en undersøkelse utført av britiske The Guardian.

I november 2012 kom det fram at delstaten, på under tolv åra, har henrettet mer enn dobbelt så mange innsatte som enhver annen delstat har henrettet i løpet av tre tiår.
 

DØDSDØMT: Clayton Lockett (t.v) ble dømt til døden i 2000 for voldtekt og drap på en ung kvinne han bortførte, slo og begravde levende. Charles Warner (t.h) skulle etter planen også henrettes i går, men denne er nå utsatt i 14 dager. Foto: Oklahoma Department of Corrections / AP /Scanpix
DØDSDØMT: Clayton Lockett (t.v) ble dømt til døden i 2000 for voldtekt og drap på en ung kvinne han bortførte, slo og begravde levende. Charles Warner (t.h) skulle etter planen også henrettes i går, men denne er nå utsatt i 14 dager. Foto: Oklahoma Department of Corrections / AP /Scanpix Vis mer