Krever full frifinnelse for Per Kristian Orderud

Frogner : Advokat Cato Schiøtz mener at bevisene mot drapstiltalte Per Kristian Orderud ikke holder og at han må frifinnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Kristian Orderuds forsvarer, advokat Cato Schiøtz, avsluttet sin prosedyre i Nes herredsrett onsdag med å kreve sin klient frifunnet.

- Bevisene holder ikke og Per Orderud må derfor frifinnes, sa Schiøtz. Han mener tiltalen i Orderud-saken er både ubegrunnet og «delvis begrunnet på et galt faktum». Han mener han har sannsynliggjort at det ikke er noen grunn for retten til å tro på Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland og deres forklaringer om drapsplanlegging og våpenbytte, forklaringer som ligger til grunn for tiltalen mot Per og Veronica Orderud.

- Vi må ikke la oss blende av Grønnerøds sjarm og veltalenhet, sa Schiøtz.

Han pekte på at Per Orderud ikke hadde noe motiv for å begå drapene, at det aldri har skjedd noe våpenbytte eller noen drapsplanlegging og at det ikke finnes fnugg av bevis for at Per Kristian Orderud var i kårboligen drapsnatten.

Ikke motiv

Advokat Schiøtz hevdet at Per Orderud og foreldrene var kommet til et forlik om tvisten rundt Orderud gård på ettermiddagen fredag 21. mai 1999, og at dette utelukker at Per Orderud står bak drapene.

- Hvorfor drepe etter en vunnet sak, når de ikke drepte før, spurte Schiøtz.

Striden mellom far og sønn om overtakelsen av Orderud gård er ifølge aktoratet hovedmotivet for trippeldrapet.

- Vi må kunne legge til grunn at konflikten var løst 21. mai. Det mente Pers advokat, Rolf Nybakk, og for Per fremsto saken også slik.

Schiøtz viste til at Nybakks kollega hørte Nybakk uttalte at han var lettet over at gårdsstriden endelig var løst. Schiøtz trakk også fram Nybakks kommentar den dagen trippeldrapet ble kjent: «Heldigvis er saken forlikt».

Intet våpenbytte

Schiøtz mener at de tekniske bevisene i saken peker i retning av at våpenbyttet mellom Per Orderud og Lars Grønnerød aldri har funnet sted. Han begrunnet dette ut fra flere forhold:

  • Tidspunktet var galt. Grønnerød har gitt flere ulike forklaringer på når våpenbyttet skjedde.
  • Opptakten var gal. Per Orderud sendte ikke Grønnerød tekstmeldinger som omhandlet byttet av en revolver kaliber .38.
  • Telefonutskrifter viser at Haukeland og Grønnerød har løyet om at de var sammen i Frognerveien da Grønnerød skal ha dratt til Orderud gård for å avlevere det som senere viste seg å være drapsvåpenet.
  • Grønnerøds beste venn har fortalt retten at han ikke kjenner til at det skal ha skjedd noe våpenbytte. Andre vitner fra den kriminelle underverdenen som har fortalt om våpenbyttet, har ikke troverdighet.
  • Telefonutskrifter viser at Grønnerøds forklaring om hvordan våpenbyttet skjedde er gal.
  • Grønnerød og Haukeland har ingen troverdighet når det gjelder det de har fortalt om magasinet som ble funnet hos Grønnerød og som har sittet i det ene drapsvåpenet. Hvorfor skal retten da tro dem når det gjelder deres forklaringer om våpenbyttet?

Schiøtz mener også at retten ikke kan stole på Haukeland og Grønnerøds forklaringer om at det ble drevet med drapsplanlegging og våpentrening i juleselskapet hjemme hos ekteparet Orderud lille julaften 1998.

100 prosent sikker

Ved innledningen av sin prosedyre sa Schiøtz at retten må være 100 prosent sikker før den dømmer noen av de tiltalte.

- I en sak som denne er det forståelig at det er et sterkt psykologisk behov og et sug etter at noen blir dømt. Men her må alle alarmklokker ringe når det gjelder rettssikkerheten. Det holder ikke at noen føler at noen har gjort noe galt, sa Schiøtz.

Flere ganger stilte han det retoriske spørsmål om det er Per Orderud som skal lide for at det er sådd tvil rundt en rekke sentrale forhold som berører tiltalen.

- Nei, slik er det ikke. Tvilen skal komme tiltalte til gode, presiserte Schiøtz.

Han advarte retten mot å la de tiltalte i Orderud-saken lide samme skjebne som Per Liland, som ble offer for justismord

- Følgene er katastrofale ved feil dom, sa han.

Schiøtz mener et av likhetstrekkene mellom Liland-saken og Orderud-saken er at politiet med det samme bestemte seg for hvem gjerningsmannen var.

(NTB-Jofrid Egeland)