Krever full gjennomgang av attentat-etterforskningen

William Nygaard mener alle steiner på vendes for å få klarhet i hvem som forsøkte å drepe ham i 1993.

KRITISK: William Nygaard er kritisk til etterforskningen av attentatet mot ham. Han mener alle steiner må vendes og ønsker granskning. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
KRITISK: William Nygaard er kritisk til etterforskningen av attentatet mot ham. Han mener alle steiner må vendes og ønsker granskning. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kveld var det debattmøte om attentatet mot William Nygaard på Gyldendalhuset i Oslo sentrum. Foranledningen var boka «Hvem skjøt William Nygaard» av journalist Odd Isungset, som har laget flere dokumentarer om attentatet for TV2.

Nygaard var forlagssjef i Aschehoug i 1990 da forlaget ga ut Salman Rushdies «Sataniske vers». Dermed kom han under fatwaen som ble utstedt fra presteregimet i Iran som dømte Rushdie, alle hans oversettere og forleggere til døden.

I 1993 ble Nygaard skutt tre ganger utenfor sin bolig i Holmenkollåsen i Oslo, men det tok fem år før politiet offentlig sa at fatwaen var hovedsporet i etterforskningen.

- Alle steiner må vendes Tilstede på debattmøtet var Nygaard selv, samt journalist Odd Isungset som har skrevet to bøker om attentatet, Carl I. Hagen (Frp), forlegger og spaltist Anders Heger og Dagbladets John Olav Egeland. Aftenpostens Harald Stanghelle intervjuet Nygaard.

I intervjuet krevde Nygaard full gjennomgang av etterforskningen av attentatet.

- Alle steiner må vendes i denne saken, hvis det krever en granskning, så gjerne det, sa William Nygaard.

Kritiserte dem som ikke møtte Gjennomgående blant de frammøtte var at ingen fra påtalemyndigheten eller politikere fra regjeringspartiene var møtt fram. Alle takket nei med begrunnelse i manglende tid eller at attentatet fortsatt er under etterforskning.

- Hovedproblemet i denne saken er ikke at attentatmannen fortsatt går løs. Det er det mulig å leve videre med. Problemet er unnfallenheten og følelsen av at det ikke snakkes om. Det er påfallende hvem som ikke er her. Dette er en glemt sak, sa Anders Heger i sitt innlegg.

- Det er tragisk at representater som burde vært her, ikke er tilstede.

- Etterforsket på grunn av press Etterforskningen av attentatet er nå gjenåpnet, denne gangen er det Kripos som står for etterforskningen og ikke Oslo politikammer. Det er tredje gang saken etterforsket, to ganger er saken henlagt.

- Saken hadde ikke vært gjenåpnet uten at Isungset og jeg selv hadde forklart dem hvor alvorlig saken er, sa Nygaard til Dagbladet etter debattmøtet.

Dermed er det den andre store saken som er gjenåpnet det siste året etter avsløringer i media. Den andre saken, uten sammenlikning forøvrig, er spionsaken mot Arne Treholt.

Hagen: - Saken må granskes Eneste politiker tilstede var tidligere Frp-formann Carl I. Hagen. Han mener etterforskningen ikke fulgte fatwa-sporet på grunn av redsel for at Fremskrittspartiet skulle få en politisk seier.

- Det hadde vært en «seier» for Fremskrittspartiet hvis det var en pakistaner som hadde skutt Nygaard. Dette ønsket ikke media og politiet, sa Hagen.

NY ETTERFORSKNING: William Nygaard mener press fra journalist Odd Isungset og ham selv har sørget for gjenåpning av etterforskningen av attentatet. Foto: Scanpix
NY ETTERFORSKNING: William Nygaard mener press fra journalist Odd Isungset og ham selv har sørget for gjenåpning av etterforskningen av attentatet. Foto: Scanpix Vis mer

Hagen fikk kritikk fra flere hold for å slå politisk mynt på saken.

- Saken må granskes. Det er fullt mulig at dette må gjøres fra Stortinget, at det settes ned en kommisjon slik at vi kan lære for framtida. Det er klart at myndighetenes behandling av denne saken har vært en skandale, slo Hagen fast.

- Et verdispørsmål Det har vært rettet svært alvorlig kritikk fra Isungset mot etterforskningen av attentatet mot Nygaard i 1993. Mest alvorlig mener han det er at en norsk-pakistaner kalt «Ali» ble sluppet fri i 1998 uten å ha gjennomgått avhør. Dette til tross for at han eide både et våpen samt ammunisjon som var likt det som ble brukt under attentatet.

- Nå har Kripos holdt på i ett år. La meg si det sånn at Kripos ikke er imponert over alle dokumentene i saken, var alt Isungset ønsket å si om den nye etterforskningen i saken.

Det er tre år til foreldelsesfristen løper ut og man aldri kan få stilt attentatmannen som går løs til ansvar for et av de alvorligste angrepene på ytringsfriheten i Norge. Forleggerforeningen og Aschehoug har sammen lovet en belønning på 500 000 kroner for tips som fører til at saken oppklares.

- Denne saken har ingen hovedperson, men er et verdispørsmål. Dette gjelder alle, saken har lite med meg å gjøre, sa Nygaard.

ATTENTATET: I 1993 ble William Nygaard skutt tre ganger utenfor sin bolig. Tre år tidligere hadde han gitt ut boka «Sataniske vers» av Salman Rushdie og kommet under Khomeinis fatwa. Foto: Scanpix
ATTENTATET: I 1993 ble William Nygaard skutt tre ganger utenfor sin bolig. Tre år tidligere hadde han gitt ut boka «Sataniske vers» av Salman Rushdie og kommet under Khomeinis fatwa. Foto: Scanpix Vis mer