HAR TILLIT: Statsminister Jens Stoltenber tror at Audun Lysbakken har lagt fram alt han vet, men er ikke sikker på at det ikke finnes flere dokumenter i saken. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
HAR TILLIT: Statsminister Jens Stoltenber tror at Audun Lysbakken har lagt fram alt han vet, men er ikke sikker på at det ikke finnes flere dokumenter i saken. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Krever full gjennomgang

Statsminister Jens Stoltenberg mener det er viktig med ekstern bistand for å sikre at all dokumentasjon i saken om Lysbakkens selvforsvarspenger nå kommer fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette viser at det er nødvendig med en ny gjennomgang av saken og hele saksbehandlingen, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Det gjør han etter dagens avsløring av at barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken feilinformerte da han onsdag sa at alle dokumenter nå var offentliggjort i saken om de såkalte selvforsvarspengene. I dag trykker Dagbladet en hittil hemmeligholdt e-post.

- Det er riktig at Audun Lysbakken har tatt initiativ til en full gjennomgang og det er viktig at det også bes om ekstern bistand for å gjenngå alle mailkontoene. Det har Lysbakken varslet at han vil gjøre, og det er nødvendig, sier statsministeren.

- Ikke mulig å ha tillit til at alt har kommet fram
Som Dagbladet har avslørt i en rekke artikler, fikk Jenteforsvaret, på søknadstidspunktet en undergruppe av Sosialistisk Ungdom (SU), penger fra barne- og likestillingsdepartementet (BLD) stikk i strid med embedsverkets innstilling. I april 2010 fikk statssekretær Henriette Westhrin en e-post fra daværende leder Mari Steiro Tronsmoen i SU, der hun ba departementet «tenke kreativt» rundt hvordan det kunne skaffes finansiering av feministisk selvforsvar. Lysbakken har overfor Dagbladet på gjentatte spørsmål kategorisk avvist at det ble gitt noe som helst svar på henvendelsen, verken skriftlig eller muntlig.

Nå viser det seg at Westhrin besvarte e-posten allerede samme dag - med kopi til politisk rådgiver Line Gaare Paulsen. Ingen av dem fortalte Lysbakken om dette, til tross for at han i dagens Dagbladet bekrefter at han hadde spurt før han lot seg intervjue om saken.

- Selve innholdet i mailen bringer ikke noe nytt inn i saken, men den skulle - som Lysbakken sier - vært offentliggjort sammen med de andre. Derfor er det bra at han nå henter inn ekstern støtte for å sikre at han finner alle dokumenter i saken.

- Har du tillit til at alt i denne saken nå har kommet fram?
- Det er det ikke mulig å si, når man i dag ser at det kommer fram nye mailer. Derfor er det riktig og viktig å gjennom alt på nytt.

Har tillit
Flere medlemmer av kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget varsler nå at de vil åpne sak mot Audun Lysbakken. Det vil ikke Stoltenberg kommentere.
- Stortinget avgjør dette. Kontroll- og konstitusjonskomiteen skal kontrollere regjeringen, og det er ikke riktig av oss å blande oss inn i hvordan de skal gjøre det.

- Trine Skei Grande sier nå at hun ikke forstår at det er mulig å ha tillit til noen som lyver. Har du noen kommentar til det?
- Jeg har ikke grunn til å tro at Audun Lysbakken har gjort noe annet enn å fortelle alt han visste, og ikke holder tilbake noe.

- Men han har altså minst en statssekretær og en politisk rådgiver som burde fortalt Audun Lysbakken om denne e-posten. Kan vi vente oss noen utskiftinger i hans politiske ledelse?
- Jeg har tillit til Audun Lysbakken og det er statsråden jeg forholder meg til, avslutter statsminister Jens Stoltenberg overfor Dagbladet.

PRESSET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har beklaget departementets håndtering av selvforsvarspengene i en rekke omganger.
Foto: Morten Holm /  SCANPIX
PRESSET: Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken har beklaget departementets håndtering av selvforsvarspengene i en rekke omganger. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer