Krever full krig

- La hæren vinne, ropte over 100 000 demonstranter i gatene i Jerusalem seint i går kveld. Opposisjonen i Israel ber statsminister Ehud Barak om krig for å knuse palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bilbomben i Hadera gikk av mens tusener av israelere var på vei hjem fra arbeid. Øyenvitner forteller at en passerende buss ble løftet fra bakken. Den kraftige spikerbomben drepte to sivile og skadet 55 andre, mange av dem alvorlig.

- Jeg så folk på bakken, folk uten lemmer, forteller Benny Tapiro, som var vitne til eksplosjonen, til AP.

Ingen har påtatt seg ansvaret for terrorhandlingen, men israelsk etterretning mener den islamistiske organisasjonen Hamas står bak. Regjeringen i Israel legger ansvaret på Yassir Arafat og lover hevn. I går skjøt israelske helikoptre raketter mot mål i Ramallah, og det var sammenstøt over hele Vestbredden i går kveld.

Arafat avviser at han hadde noe med bombeaksjonen å gjøre.

Økt press

Bombeaksjonen kom samtidig med at over 100 000 israelere demonstrerte i Jerusalem mot det de anser som Baraks bruk av silkehansker overfor det palestinske opprøret.

- La hæren vinne, ropte de.

I spissen for demonstrasjonen sto Likud-lederen Ariel Sharon.

- Arafat er ikke vår partner, men en ond fiende, sa Sharon - som ledet Israel inn i krigen i Libanon for 20 år siden, og som utløste det pågående opprøret.

Sharon vil la den israelske hæren bruke mer av sin overlegne våpenmakt mot palestinerne.

Kriseregjering

Bombeaksjonen i Hadera øker presset på Ehud Barak. I går oppfordret han på nytt til en nasjonal kriseregjering med Ariel Sharon. Den israelske statsråden Benjamin Ben-Eliezer mekler nå mellom statsminister Ehud Barak og Ariel Sharon. Sharon har så langt nektet å delta i noen kriseregjering. I går besøkte Sharon bosettingene i Gaza og hyllet bosetterne for at de holder stand på okkupert land. Han lovet å beskytte dem med alle midler.

Kuleregn

Tidlig i går mistet fire palestinere livet da bilen de satt i ble pepret av over hundre skudd. Angrepet skjedde utenfor bosettingen Morag på Gaza-stripen. Israel hevder de fire var ledere i opprøret. Palestinerne sier de var sivile.

KRIGSROP: Over 100 000 rasende demonstranter samlet seg i går i Jerusalem.