Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever full OL-oppvask

LILLEHAMMER (Dagbladet): Datatilsynet krever full redegjørelse etter at sensitive opplysninger om IOC-medlemmene er offentliggjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysninger om blant annet IOC-pampenes alkoholforbruk, religion, politisk ståsted, helsetilstand og personlige kvaliteter er å finne i OL-arkivene som ble offentliggjort på onsdag.

Etter helga vil fylkesarkivaren i Oppland bli bedt om forklaring på hvorfor de offentliggjorde papirene.

Både tidligere leder for Høyre, Kaci Kullmann Five, og Lillehammer-ordfører Audun Tron reagerer kraftig på at personopplysningene ble gjort tilgjengelig for pressen. Direktør Georg Apenes i Datatilsynet mener rapporteringen strider mot personregisterloven.

- Opplysningene ble gitt i fortrolighet. Hvilke interesser har offentligheten av slike personlige opplysninger? spør Kullmann Five.

- Jeg innbilte meg at slike interne notater skulle forbli interne dokumenter, men jeg har ingen myndighet å overprøve fylkesarkivaren, sier Lillehammer-ordfører Audun Tron.

Register

Bare 27 av rundt 20 000 dokumenter fra Lillehammers to søkerselskaper er unntatt offentlighet.

Dokumentene det er strid om er interne rapporter skrevet av representanter for OL-byen og norske ambassader og konsulater.

- Det handlet om å få OL til Lillehammer. Mange av opplysningene kan se idiotiske ut, men de var nødvendige i vårt arbeid overfor IOC-medlemmene. Men jeg ser i ettertid at dokumentene burde vært destruert, sier Kaci Kullmann Five, som var styremedlem i søkerperioden.

Direktør Georg Apenes i Datatilsynet sier:

- Vi mener dette er et konsjesjonspliktig register. Jeg mener at dokumentene ikke burde vært offentliggjort.

Spekulasjoner

Fylkesarkivar Svein Amblie sier at de har vurdert dokumentene i forhold til lovverket.

- Hvis vi hadde unntatt flere dokumenter, ville det blitt ytterligere spekulasjoner, mener Amblie.