Krever full stans i alt telefonsalg

Karita Bekkemellems forslag om å stoppe telefonsalg i helgene er langt fra er godt nok, mener forbrukerombud Bjørn Erik Thon .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbrukerombud Bjørn Erik Thon legger ikke skjul på at han er misfornøyd med regjeringen. Han krever forbud mot telefonsalg hele uka.

– Dette var slappe greier. Denne saken har versert i årevis. Hovedproblemet med telefonsalg er at selgerne lurer folk inn på avtaler de ikke vil inngå. Dette forslaget vil jo ikke hjelpe i det hele tatt, sier Thon til Dagbladet.– For dårlig

Han viser til at det allerede i 2001 ble vurdert hva man skulle gjøre med telefonsalg. Da var også Karita Bekkemellem forbrukerminister.

– Den gang ble resultatet akkurat det samme som nå, altså en reservasjonsordning. Det mente vi allerede da var for dårlig, sier Thon.

Lørdag kunne TV2 Nyhetene fortelle at regjeringen vil innføre totalforbud mot telefonsalg i helgene. I tillegg skjerpes reglene for salg ellers i uka gjennom en reservasjonsordning. Da må selgerne skaffe seg en bekreftelse på salget i etterkant.

–  Vi vil ikke ha useriøse framgangsmåter, slik mange mener vi har hatt til nå, sa Bekkemellem til TV2.

Thon synes det er på tide at regjeringen kjenner sin besøkelsestid og setter en stopper for alt salg over telefon. Skuffende

– Med et forbud mot telefonsalg kunne det vært lettere å håndheve og lettere ta dem som opererer useriøst. Det er nå regjeringen har sjansen, men så griper den ikke. Det synes jeg er svært skuffende, sier han.

Bare de to siste åra har Forbrukerombudet fått inn over tusen henvendelser om telefonsalg. Erfaringene til ombudet er at det er mange eldre, som ikke vet hvordan de kan reservere seg mot telefonsalg, som er mest utsatt.

– Vi har bunkevis med klagesaker. Vi frykter utviklingen bare vil forverre seg. Mange av sakene vil få svært liten hjelp av forslagene Bekkemellem kommer med nå, sier Thon.

Isteden vil ombudet at telefonsalg kun skal være lovlig til de forbrukerne som selv har godkjent at de står oppført i et salgsregister.

KREVER STANS: Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.