Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever full stans i skyting med miljøammunisjon

Offiserer og tillitsvalge i Forsvaret reagerer skarpt på giftavsløringene.

KREVER STANS: Forsvarets egne tillitsvalgte krever full stans i bruken av miljøammunisjon til HK416 frem til grundige helseundersøkelser er gjort. På bildet øver norske kystjegere under øvelsen Cold Response i vinter. Foto: Vegard Grøtt/Forsvaret
KREVER STANS: Forsvarets egne tillitsvalgte krever full stans i bruken av miljøammunisjon til HK416 frem til grundige helseundersøkelser er gjort. På bildet øver norske kystjegere under øvelsen Cold Response i vinter. Foto: Vegard Grøtt/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Helseavsløringene rundt Forsvarets nye miljøammunisjon vekker skarpe reaksjoner blant offiserer og soldater son tjenestegjør i Forsvaret.

Norges offisersforbund (NOF), som er tilsluttet LO, krever nå umiddelbart stans i bruken av den omstridte ammunisjonen.

- Vi ber om at Forsvaret stopper bruken av denne ammunisjonen frem til vi har fått full oversikt over helsevirkningene og bivirkningene den kan gi, sier informasjonsleder Staale Reiten i NOF.

Flere problemer
Han viser til Forsvarets egen sikkerhetskoordinator, oberst Roy Abelsen, som til Dagbladet fastslår at etaten ikke kan operere med systemer som gir varige helseskader.

- Dette er en veldig klar uttalelse fra Forsvarets ledelse. Og vi snakker om en ammunisjonstype allerede er forbundet med en rekke problemer, sier Reiten.

Han viser til funksjonsproblemene Dagbladet kunne avsløre i mai i fjor, der de norske soldatene i Afghanistan plutselig stod med flere hundre tusen miljøskudd som viste seg å være ubrukelige.

- Vi er rett og slett usikker om miljøammunisjonen virker. Og vi kan ikke utstyre norske soldater og offiserer med ammunisjon som ikke virker. Derfor vil det gå ut et skriv fra oss til Forsvarets ledelse der vi krever stans i bruken frem til ammunisjonen er gransket fullt ut, sier Reiten til Dagbladet.

Må tas på alvor

Også Befalets fellesorganisasjon (BFO) ber om bruksstans.

KREVER STANS: Staale Reiten i Norges offisersforbund. Foto: NOF
KREVER STANS: Staale Reiten i Norges offisersforbund. Foto: NOF Vis mer

- Vi har fulgt denne saken over tid. Slik den ligger nå forventes det at helsen til ansatte tas på alvor av Forsvaret, sier nestleder Jens B. Jahren.

- Vil det si at også dere krever stans frem til grundigere undersøkelser er gjort?

- Ja, i bruken av den aktuelle ammunisjonen. Samtidig må det ikke gå på bekostning av sikkerheten for de styrkene som eventuelt bruker denne i operasjoner, svarer han.

Soldatene reagerer
Lanstillitsvalgt Steffen Rogstad representerer de omlag 10 000 vernepliktige soldatene som tjenestegjør i Forsvaret. Han sier det nå er viktig å hindre at flere blir syke av ammunisjonen.

- Å innføre miljøammunisjon i Forsvaret var en politisk beslutning. Det vi er opptatt av er at ammunisjon og utstyr ikke skal være helseskadelig for soldaten som bruker det, og at den er hensiktsmessig for å løse oppdraget. Hvis den ikke er det, så har Forsvaret et problem, sier Rogstad.

- Vi kan ikke leve med en situasjon der våre soldater risikerer varig helseskade når de skyter med sitt våpen og sin ammunisjon. Det viktigste nå er at skytetreningen nå praktiseres på en måte som ikke gjør oss syke, og vi forventer at ammunisjonstypen videreutvikles slik at problemene fjernes, sier Rogstad.

KREVER STANS: Jens Jahren i Befalets fellesorganisasjon. Foto: BFO
KREVER STANS: Jens Jahren i Befalets fellesorganisasjon. Foto: BFO Vis mer
KREVER ENDRING: Landstillitsvalgt for de vernepliktige, Steffen Rogstad, sier soldatene ikke kan leve med helsefarlig ammunisjon. Foto: TMO
KREVER ENDRING: Landstillitsvalgt for de vernepliktige, Steffen Rogstad, sier soldatene ikke kan leve med helsefarlig ammunisjon. Foto: TMO Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!