Bombingen av Libya:

Krever fullt innsyn:
- Hva visste Stoltenberg?

Rødt-leder Bjørnar Moxnes krever at alle interne dokumenter og all kommunikasjon i regjeringen som ledet fram til Libya-krigføringen frigjøres for Stortinget.

FN-MANDAT: Daværende statsminister Jens Stoltenberg besøkte i mai 2011 den norske basen på Kreta under Nato-operasjonen. Rødt etterlyser nå alle interne regjeringsdokumenter fra tida før Norge bestemte seg for å delta i operasjonen. Foto: Tore Meek / Scanpix
FN-MANDAT: Daværende statsminister Jens Stoltenberg besøkte i mai 2011 den norske basen på Kreta under Nato-operasjonen. Rødt etterlyser nå alle interne regjeringsdokumenter fra tida før Norge bestemte seg for å delta i operasjonen. Foto: Tore Meek / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bjørnar Moxnes (R) har via Stortingets presidentskap bedt regjeringen om innsyn i all intern korrespondanse og hittil hemmelige dokumenter i prosessen som ledet fram til at Norge deltok i bombingen av Libya i 2011. Innsynsbegjæringen gjelder også referater fra de lukkede møtene i Stortingets utvidede utenrikskomité (DUUFK) og Nato-dokumenter.

- Vi må ha sannheten på bordet om hva Stoltenberg visste om Libya-krigen og om han bevisst villedet Stortinget og befolkningen, sier Moxnes i en kommentar til Dagbladet.

Innsynsbegjæringen ble sendt mandag og regjeringen har tre dagers frist på å svare Stortinget. Det vil si at Moxnes venter svar torsdag.

588 bomber

I høst kom Petersen-utvalget med sin rapport om Norges rolle i Libya-krigen. Rapporten konkluderte med at det var folkerettslig grunnlag for Norges deltakelse i krigen. Både FN og Nato mente militær maktbruk var nødvendig, ifølge rapporten.

Samtidig rettet rapporten kritikk mot den politiske beslutningsprosessen og det ble påpekt at «Grunnloven er uklar når det gjelder hvilke internasjonale operasjoner norske styrker kan brukes til, og når og hvordan Stortinget skal involveres.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer