Norsk barnevern i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD)

Krever gjenåpning av Norges viktigste barnevernssak

Samtidig som Høyesterett skal stake ut ny barnevernskurs etter Trudes seier mot Norge i Strasbourg, har barnemora krevd den betente tvangsadopsjonssaken gjenåpnet.

Slakter prosessen da Trudes sønn ble adoptert bort. - Dette er kronbeviset Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Trude gråt av glede da hun forsto at hun hadde vunnet mot staten i Strasbourg.

Norge har krenket Trudes og hennes sønns rettigheter, slo Storkammeret i Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) fast 10. september 2019.

- Jeg er bare så glad nå. Dette har jeg kjempet for i så mange år. Nå regner jeg med at jeg skal få se sønnen min, uttalte Trude til Dagbladet etter domsavsigelsen i den ærverdige rettsbygningen, med det umiskjennelige blå teppet med de gule stjernene, i den franske byen.

Brev fra Høyesterett

I et brev fra Norges høyesterett til Asker kommune, datert 27. januar 2020, framgår det at Trude nå har begjært gjenåpning av den betente tvangsadopsjonssaken, som ble rettskraftig i Norge da Høyesterett nektet å behandle hennes anke 15. oktober 2012.

Tirsdag denne uka satte Høyesterett storkammer med 11 dommere for å stake ut en ny kurs i barnevernssaker, etter at EMD på kort tid har dømt Norge for brudd på menneskerettighetene i fem barnevernssaker.

- Adopsjon er et viktig tiltak som må kunne brukes i gitte tilfeller. Terskelen for adopsjon er utviklet i samspill mellom rettspraksis i Høyesterett og EMD, sier kommunens advokat, Bendik Falch-Koslung, i en tvangsadopsjonssak Høyesterett behandler som én av tre barnevernssaker denne uka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer